Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov. Foto: BoBo
Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov. Foto: BoBo

Odločitev o tem, ali se bo pritožil, je moral Rappe sporočiti v sedmih dneh od sodbe, in kot poročajo finski mediji, je Rappe skupaj s kolegom Timom Kokkomäkijem izrazil nestrinjanje s sodbo v celoti in v Helsinkih napovedal, da bo vložil pritožbo na prizivno sodišče v kraju Turku. Za vložitev pisne pritožbe na sodbo (ki je bila izrečena 30. januarja), ima zdaj 30 dni časa.

Obtoženi za zdaj niso napovedali, da bi se na sodbo, s katero so zadovoljni, kdo pritožil. Tudi Rappe je dejal, da ne ve, zakaj bi se pritožili na sodbo, saj so z njo zadovoljni. Nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi je že v četrtek ob izreku oprostilne sodbe izrazil upanje, da se tožilstvo ne bo pritožilo in da bo zanj zadeva končana.

Peterica obtožena podkupovanja pri poslu Patrie v Sloveniji
Na zatožni klopi je bila peterica nekdanjih visokih uslužbencev Patrie. Ob Wiitakorpiju so bili obtoženi še nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen, direktor prodaje Tuomas Korpi ter glavni finančni direktor Kai Nurmio. Obtoženi so bili podkupovanja slovenskih predstavnikov, da bi tako dosegli izbiro Patrie za nakup 135 oklepnikov za Slovensko vojsko. Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov.

Vseh pet je krivdo ves čas sojenja zavračalo in vztrajalo, da s poslom ni bilo nič narobe. Sodišče v Hämeenlinni jim je v četrtek pritrdilo in razsodilo, da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb o podkupovanju onkraj razumnega dvoma.