Obalo Floride naj bi orkan dosegel v sredo zvečer po srednjeevropskem času. Foto: Reuters
Obalo Floride naj bi orkan dosegel v sredo zvečer po srednjeevropskem času. Foto: Reuters
Prebivalci imajo za evakuacijo vsega dva dni. Foto: Reuters
Ponekod so zaloge goriva že pošle. Foto: Reuters
Florido dosegel orkan četrte stopnje

Orkan se je čez dan premaknil z juga proti severu Mehiškega zaliva in se okrepil v orkan četrte stopnje s hitrostjo vetrov do 240 kilometrov na uro.

Vodja ameriške Zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema) Brock Long se je pridružil vrsti lokalnih, državnih in zveznih uradnikov z opozorilom prebivalcem ogroženih območij, da gre za orkan najhujše vrste, ki bo po Floridi močno prizadel še Georgio ter nato tudi tudi Južno in Severno Karolino.

Ukaz za evakuacijo so izdali za 375.000 prebivalcev redko poseljenega območja na severu Floride ob morju, ki ga bo najbolj zalilo. Tisti, ki se niso umaknili, bodo morali počakati in upati na najboljše. Long je sicer napovedal, da bodo ljudje umirali. V Mehiškem zalivu so že evakuirali naftne ploščadi.

Le dva dni za evakuacijo
Orkan Florence, ki je septembra zalil Severno in Južno Karolino, je prebivalcem ogroženih območij omogočil pet dni za evakuacijo, Michael pa le dva dni.

"Gre za veliko pošast," je bil dramatičen floridski guverner Rick Scott, ki je še dodal, da se pričakuje, da bo Michael "najbolj uničujoč orkan zadnjih desetletij, ki je prizadel Florido". Kljub temu je jasno, da vsi guvernerjevega ukaza o evakuaciji ne bodo poslušali, zato bodo le upali, da jih ne bo doletelo najhujše.

Long je dejal, da imajo na terenu 3.000 ljudi, letalo, v pripravljenosti pa imajo ekipe za iskanje in reševanje. Posebej je opozoril Georgio, da jo čaka najhujši orkan v zadnjih desetletjih.

Trump razglasil izredne razmere
Na Floridi je predsednik ZDA Donald Trump že razglasil izredne razmere in s tem sprostil zvezno pomoč, v Alabami, ki bo tudi prizadeta, in Georgiji pa so izredne razmere razglasile lokalne oblasti. Trump je v tvitu pozval ljudi k upoštevanju navodil oblasti ter k pripravljenosti in pozornosti. Zagotovil je, da je v stiku z lokalnimi in državnimi oblastmi na jugu ZDA, in obljubil vso potrebno zvezno pomoč.

Michael naj bi med pomikanjem čez kopenski del juga ZDA ohranil moč tropske nevihte in v petek naj bi se ob izstopu nazaj v Atlantik spet okrepil.

Zalil zahodni del Kube
Orkan Michael je na poti v Mehiški zaliv zalil zahodni del Kube z okoli 27 centimetrov dežja in uničil ceste, polja, nekaj hiš in povzročil izpade elektrike. Oblasti so z ogroženih predelov evakuirale okoli 400 ljudi. V Salvadorju, Hondurasu in Nikaragvi pa je povzročil smrt skupaj 13 ljudi. Nekateri so umrli, ko se jim je vdrla streha hiše, druge so odnesle narasle reke.

Florido dosegel orkan četrte stopnje