Ena od poglavitnih panog v Delinu je ribolov. Foto: Reuters
Ena od poglavitnih panog v Delinu je ribolov. Foto: Reuters
Severni sij nad Delinom. Foto: Reuters

Pri tem so se krajevne oblasti pogajale z zveznimi in teritorialnimi oblastmi, namero pa potrdile na referendumu, preden je Deline 1. septembra uradno postal prva samoupravna skupnost v Severozahodnem teritoriju. Po določbah samoupravnega sporazuma lahko skupnost sama sprejema predpise o alkoholu in igralništvu, uporabi jezika, izobraževanju, zdravstvu, sociali in prostorskem načrtovanju.

Deline se na novi status še vedno privaja, a upa, da bo lastna zakonodaja do konca leta že stopila v veljavo, pravi vodja skupnosti Raymond Tutcho. "Preveč voditeljev sklepa odločitve, ki se tičejo naših ljudi," meni 61-letni dedek desetih vnukov.

Deline leži na približno isti zemljepisni širini kot Islandija, na 80 hektarih pa med divjimi travami vznikajo nizke lesene hiške. Ime Deline pomeni "kjer tečejo vode", kar se nanaša na Veliko medvedje jezero (Great Bear Lake), ki leži na vzhodu.

Samoodločbe si je želel že prerok
Tutchov naziv "Ekwatide" v delinskem narečju pomeni "najvišji pošteni voditelj", narečje pa je prvi jezik 90 odstotkov skupnosti in skupaj z angleščino uradni jezik Delina. Po Tutchovih besedah je željo po samoodločanju delno navdahnil pokojni staroselski prerok Louis ali Lewis Ayah, znan tudi kot Ehtseo, ki je umrl leta 1940 in mu je na zahodnem obronku mesta posvečena koča.

Ayah naj bi govoril, da če bodo o skupnosti odločali tujci in zunanji svet, bo to prineslo spremembe na slabše. "Karkoli že storite, ne spremenite svojega življenjskega sloga. Če ga boste, boste to kasneje obžalovali," naj bi rekel.

Premier Severozahodnega teritorija Bob McLeod je dejal, da je Deline "pravi navdih". Kanada je podpisala 22 sporazumov o samoodločanju, 36 staroselskim skupnostim pa priznala lastne pristojnosti. "Zemlja in viri pod nadzorom teh staroselskih vlad so za vlagatelje privlačnejši. Posledično se staroselcem obeta večja blaginja, Kanadčani v celoti pa lahko stremijo k obetavnejši prihodnosti," so zapisali v agenciji za staroselske zadeve.