Na prizorišče napada so prispeli tudi kenijski vojaki. Foto: EPA
Na prizorišče napada so prispeli tudi kenijski vojaki. Foto: EPA
Varnostne sile naj bi se skušale pogajati z napadalci. Foto: Reuters

Natančno število napadalcev še ni znano. Po nekaterih navedbah naj bi jih nakupovalno središče Westgate napadlo od pet do 18. Kenijske varnostne sile so aretirale enega izmed napadalcev, ki pa je pozneje kmalu umrl za posledicami strelnih ran.

Arabska televizija Al Džazira je poročala, da je odgovornost za napad prevzela skrajna somalijska islamistična skupina Al Šabab, ki je na svojem računu na Twitterju sporočila, da ne bo nobenih pogajanj z napadalci, o čemer naj bi jih prepričevale kenijske varnostne sile v nakupovalnem središču.

Po napadu so obiskovalci panično zapuščali poslopje in iskali varno zavetje. Streljanje se je slišalo še dve uri po začetku napada, medtem ko so nad nakupovalnim središčem krožili policijski helikopterji. Čeprav so nekateri krajevni mediji poročali, da so napadalci zajeli talce, pa to ni bilo uradno potrjeno.

Maščevanje Keniji
Al Šabab, ki se v sosednji Somaliji bori proti kenijskim vojakom in drugim afriškim vojakom v okviru mirovnih sil, je sporočil, da je napad pravičen odgovor na zločine, ki so jih v Somaliji zagrešili kenijski vojaki.

"Dolgo smo se borili proti Kenijcem na našem ozemlju, zdaj pa je prišel čas, da premaknemo bojišče in prenesemo vojno na njihovo ozemlje," so somalijski skrajneži zapisali na Twitterju.

Spomnili so še, da so Kenijo večkrat opozorili, naj umakne svoje sile iz Somalije ali pa se bo morala spoprijeti s hudimi posledicami, a so naleteli na gluha ušesa pri vladi v Nairobiju, ki po njihovih besedah še naprej pobija nedolžne muslimane v Somaliji.

Westgate, ki je svoja vrata odprl leta 2007, je tudi priljubljeno nakupovalno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo in delajo v okolici. Med njimi so tudi uslužbenci Združenih narodov.

Al Šabab je v preteklosti že večkrat zagrozil z napadi na kenijskem ozemlju zaradi prisotnosti kenijskih sil v Somaliji. Te so odigrale ključno vlogo pri osvoboditvi velikega dela somalijskega ozemlja iz rok skrajnežev.