Ob konvenciji NRA-ja poteka tudi razstava z 550 razstavljavci. Foto: EPA
Ob konvenciji NRA-ja poteka tudi razstava z 550 razstavljavci. Foto: EPA
Sarah Palin
Sarah Palin je dejala, da morajo Američani vstati in braniti svojo svobodo. Foto: Reuters

Ljubitelji orožja in goreči zagovorniki drugega člena ameriške ustave, ki so združeni v največje in najvplivnejše ameriško orožarsko združenje, so se zbrali na prvi konvenciji po decembrskem strelskem pohodu v Connecticutu, ki je zahteval 26 smrtnih žrtev.

"Naša svoboda je na udaru kot še nikoli prej. Ko moten kriminalec umori nedolžne otroke, smo za to krivi mi," je dejal izvršni direktor inštituta NRA-ja za zakonodajno ukrepanje Chris Cox.

Na 142. letnem srečanju NRA-ja, ki se je začelo v petek v Houstonu, organizatorji pričakujejo okoli 70.000 udeležencev. Od lanskega srečanja so bile ZDA priča trem strelskim pohodom.

Po julijskem streljanju v kinodvorani v Koloradu, ko je bilo ubitih 12 ljudi, in avgustovskem strelskem pohodu v sikhovskem templju s šestimi smrtnimi žrtvami je Američane najbolj pretresel morilski pohod 20-letnega Adama Lanze decembra lani na osnovni šoli Sandy Hook Newtownu v Connecticutu, ko je bilo ubitih 20 otrok in šest odraslih.

Decembrska tragedija je znova obudila razprave o ameriški navezanosti na orožje in drugem členu ustave, ki vsakemu Američanu podeljuje pravico do nošenja orožja.

Orožarski lobi preprečil spremembe
Po strelskem pohodu je predsednik Barack Obama predlagal spremembo orožarske zakonodaje. Predlog je predvideval prepoved nakupa polavtomatskega orožja, omejitev količine streliva v nabojnikih in uzakonitev zahteve po obveznem preverjanju morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja.

Predlog preverjanja kupcev orožja je naletel na silovit odpor NRA-ja in njihovih privržencev v ameriškem kongresu, kjer spremembe orožarske zakonodaje niso dobile podpore. Pozneje se je izkazalo, da so številni nasprotniki sprememb v senatu prejeli denar od orožarskega lobija.

"To je naša zmaga. To je zmaga za ameriško ljudstvo," je dejal Cruz, ki pa je tako kot drugi udeleženci, med njimi nekdanja republikanska podpredsedniška kandidatka Sarah Palin, opozoril, da boja še zdaleč ni konec, saj so zagovorniki sprememb zakonodaje napovedali oživitev predloga.

Guverner Teksasa Rick Perry je dejal, da taki zakoni ne prinesejo ničesar razen tega, da poštenim Američanom otežujejo nakup orožja. Nihče ne mara orožarskega nasilja, še posebej ne člani NRA-ja, je dejal Perry, ki skuša proizvajalce orožja v zveznih državah s strožjimi zakoni prepričati, naj se preselijo v njegov Teksas.

"Mediji in politične elite lahko lažejo o nas in nas demonizirajo, kolikor želijo, vendar nas ne bodo ustavili," je dejal izvršni podpredsednik NRA-ja Wayne LaPierre. "Smo Američani, ponosni smo na to in branili bomo našo svobodo," je še dejal.