Nasilje so zanetili pripadniki skupine Black Bloc. Foto: Reuters
Nasilje so zanetili pripadniki skupine Black Bloc. Foto: Reuters

Kot na protestih pred tednom dni je bilo v Riu de Janeiru tudi tokrat tako, da je sprva miroljuben protest izkoristila manjša skupina zamaskiranih ljudi, ki je začela razbijati izložbe in metati molotovke, pri čemer so zažgali policijski avtomobil. Tudi v Sao Paulu so bili priča nasilju na ulicah, poroča BBC.

Policija se je na izgrede odzvala s solzivcem in prijela več ljudi. V izgredih so bili ranjeni štirje policisti. V Sao Paulu je bilo poškodovanih sedem bank.

V Riu de Janeiru je sicer policija na ulice poslala dodatne enote zaradi protestov, ki so potekali na dan učiteljev. Po nasilnih protestih, na katerih se je prejšnji teden zbralo okoli 10.000 ljudi, so številne trgovine in banke zaščitile svoje izložbe.

Za nasilje so odgovorni pripadniki anarhistične skupine Black Bloc, ki so se znašali nad javnimi telefonskimi govorilnicami, smetnjaki in izložbami.

Sankcije za učitelje neustavne
Nasilje je zasenčilo zahteve stavkajočih učiteljev v Riu de Janeiru, ki se borijo za boljše delovne pogoje in višje plače, pri tem pa jih podpirajo tudi kolegi iz drugih brazilskih mest.

Stavka učiteljev poteka že dva meseca in oblasti v zvezni državi Rio naj bi se že pripravljale na sankcioniranje učiteljev, ki se nočejo vrniti na svoja delovna mesta, a je na njihovo stran zdaj stopilo ustavno sodišče, ki je odločilo, da so ukrepi oblasti nezakoniti.

Ulično nasilje, ki mu je največja latinskoameriška država priča v zadnjih mesecih, povzroča velike skrbi brazilskim oblastem, saj bodo že čez osem mesecev gostili svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa bodo v Riu de Janeiru potekale letne olimpijske igre.