Letalo je padlo na vas zjutraj, ko je večina še spala. Foto: Reuters
Letalo je padlo na vas zjutraj, ko je večina še spala. Foto: Reuters
Nesreča tovornega letala v Kirgiziji

Boeing 747-400, ki je bil na poti iz Hongkonga v Carigrad, je iz doslej še neznanega razloga okoli 7.30 po krajevnem času padel med pristajanjem na letališču Manas, okoli 25 kilometrov severno od Biškeka, kjer je bil načrtovan postanek. Med nesrečo je bila vidljivost zaradi mraza in megle zelo slaba. Namestnik kirgiškega premierja Muhametkali Abulgazijev je sporočil, da se je po doslej znanih informacij nesreča zgodila zaradi pilotove napake.

Kirgiške oblasti so našle eno od črnih skrinjic, ki bi lahko razkrila, kaj se je dogajalo v zadnjih trenutkih leta. V torek bodo na mesto nesreče prispeli tudi predstavniki letalske družbe ACT Airlines in mednarodni strokovnjaki za letalsko varnost, so napovedali v Biškeku.

"Ubite celotne družine"
Deli letala so padli na približno 15 domov in zgradb v vasi Dača-Su, sicer priljubljenem počitniškem kraju, pri čemer je izbruhnil požar, ki pa so ga gasilci hitro pogasili. Več ranjenih so odpeljali v bolnišnico. "Letalo je treščilo na hiše in ubilo celotne družine," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal očividec, ki je želel ostati neimenovan. "Od hiš ni ostalo nič, ljudje so bili ubiti s celotnimi družinami, z otroki. Številni so spali," je dejal.

Podatki o številu žrtev se sicer razlikujejo. Po podatkih Reutersa je mrtvih 37, med njimi naj bi bili štirje piloti, eden je pogrešan.

Po poročanju STA-ja je predstavnik kirgiške civilne zaščite Muhamed Svarov povedal, da bi se število žrtev lahko še povečalo, saj reševalna akcija še poteka.

Po podatkih kirgiških oblasti je letalo last turške letalske družbe Turkish Airlines, kar pa je ta zanikala in sporočila, da je letalo del flote turškega prevoznika ACT, ki je znan tudi pod imenom My Cargo Airlines. Kraj nesreče je že obiskal kirgiški premier Soronbaj Džinbekov.

Nesreča tovornega letala v Kirgiziji