Bostonski maraton je veljal za enega najbolj ikoničnih športnih dogodkov v ZDA. Foto: Reuters
Bostonski maraton je veljal za enega najbolj ikoničnih športnih dogodkov v ZDA. Foto: Reuters
Bostonski maraton
Pravila za udeležence letošnjega maratona so še bolj poostrena kot sicer. Prepovedani so vsi nahrbtniki in torbe, literske plastenke, maske, vozički in še in še, opozarjajo prireditelji na svoji spletni strani. Foto: Spetna stran bostonskega maratona
Obletnica napada v Bostonu

15. aprila lani je tik pred tretjo uro popoldne v ciljni ravnini znamenitega bostonskega maratona odjeknila prva eksplozija, nekaj sekund pozneje pa še druga. Med množico ljudi, ki je na zadnjih metrih spodbujala maratonce, je zavladala panika, na pločniku so obležale desetine ljudi. V napadu so bili trije ljudje ubiti, 264 je bilo ranjenih.

Tamerlana ubili, Džohar se je predal
Štiri dni pozneje je zvezna policija objavila fotografiji storilcev, bratov čečenskega rodu, Tamerlana in Džoharja Carnajeva, ki sta po spletnem načrtu Al Kaide doma izdelala bombi iz loncev na pritisk, poroča dopisnik RTV Slovenija iz New Yorka Edvard Žitnik. Ko jima je policija doma v predmestju prišla na sled, je pod streli padel Tamerlan, nekaj ur pozneje pa se je policiji sam vdal hudo ranjeni Džohar. V naslednjih dneh je prišlo na dan, da je bil Tamerlan islamski skrajnež, povezan s čečenskimi uporniki.

Sojenje proti 20-letnemu Džoharju se bo začelo novembra. V vseh 30 točkah obtožnice se je izrekel za nedolžnega. Tožilci zanj zahtevajo smrtno kazen, obramba pa skuša dokazati, da je bil pod vplivom starejšega brata, čeprav do zdaj ni pokazal obžalovanja za napad, dodaja Žitnik.

Poostrena varnost
Na prvo obletnico napada bodo v središču Bostonu številne spominske slovesnosti, na ciljni črti maratona bodo dvignili ameriško zastavo in se žrtvam poklonili z minuto molka. Dogodkov se bo udeležil tudi ameriški podpredsednik Joe Biden.

Letošnji, že 118. bostonski maraton bo 21. aprila, prireditelji pa pričakujejo še več gledalcev od običajnega pol milijona. So pa oblasti so pojasnile domačinom in obiskovalcem, da bodo varnostni ukrepi še bolj poostreni, saj so ob progi namestili sto novih kamer in več deset policijskih opazovalnic. Bostonski župan Martin Walsh kljub temu obljublja, da bo "maraton takšen, kot je vedno bil". "Naš cilj je, da bi vsi uživali v teku," je dejal.

Obletnica napada v Bostonu