"Štirica" (levo klik za povečavo) bo odprta prva. Foto: EPA

Gradbeni investitor Larry Silverstein je v ponedeljek priredil manjšo slovesnost ob dvigu zadnjega jeklenega trama na vrh stolpnice WTC številka 4. Stolpnico bodo sicer odprli šele jeseni 2013. To bo prva stolpnica, ki jo bodo odprli na mestu terorističnih napadov 11. septembra leta 2001. Silverstein je sicer maja 2006 že odprl na novo zgrajeno stolpnico WTC 7, ki pa ni bila del velikega načrta, zato ne sodi v statistiko.

Zadnji tram so delavci okrasili s podpisi, svoje so dodali tudi direktorji projekta. Že 14. junija ga je kot prvi podpisal predsednik Obama (glej spodnjo galerijo fotografij). Osemtonski tram so zavili v ameriško zastavo in ga ob zvokih ameriške himne dvignili proti vrhu 298 metrov visoke 72-nadstropne stolpnice. Dogodek si je ogledalo okoli 1.000 ljudi, med njimi množica tujih dopisnikov, ki jih Silverstein pogosto vabi na takšne in podobne mejnike.

Teh bo do konca obnove kompleksa Svetovnega trgovinskega centra še veliko. Do konca leta 2013 ali do začetka leta 2014 naj bi odprli tudi WTC 1, ki bo s 1776 čevlji (obletnica ameriške neodvisnosti) najvišja stolpnica v New Yorku, Potem so tu še preostale stolpnice med številkami od 1 do 7, pa dokončanje muzeja in že odprt spominski park ter postaje podzemne železnice ter železnice PATH, ki povezuje New York z New Jerseyjem.