Srbi bodo v Kosovski Mitrovici pripravili protest, saj se ne strinjajo s sporazumom. Foto: EPA
Srbi bodo v Kosovski Mitrovici pripravili protest, saj se ne strinjajo s sporazumom. Foto: EPA
Ivica Dačić, Catherine Ashton in Hashim Thaci
Sporazum naj bi normaliziral odnose med Beogradom in Prištino. Foto: EPA
Protesti proti dogovoru med Beogradom in Prištino

Sporazum, ki je nastal pod pokroviteljstvom Evropske unije, je v noči na ponedeljek v Prištini potrdilo 89 od skupaj 120 poslancev. Le štirje so glasovali proti, in to večinoma poslanci nacionalističnega gibanja Samoopredelitev. Njihovi privrženci so medtem protestirali pred parlamentom.

Kot je v nagovoru v parlamentu v Prištini dejal kosovski premier Hashim Thaci, bo sporazum, ki so ga sklenili v petek v Bruslju, omogočil prihodnost obeh držav. Omogoča uresničevanje suverenosti Kosova na njegovem celotnem ozemlju, odpravlja vzporedne srbske institucije in zagotavlja spoštovanje kosovskega ustavnega reda na vseh območjih države. Kot je še dejal, je sporazum, ki sta ga sklenila s srbskim premierjem Ivico Dačićem, "najboljši mogoč dogovor v teh okoliščinah".

Evropska komisija je priporočila začetek pristopnih pogajanj s Srbijo in začetek pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu s Kosovom. Priporočili je evropski komisar za širitev Štefan Füle predstavil ministrom EU-ja, pristojnim za evropske in zunanje zadeve, na zasedanju v Luksemburgu. Priporočili sta del poročil o napredku Srbije in Kosova, ki ju je komisija pretekli teden preložila v pričakovanju dogovora v okviru dialoga Beograda in Prištine. Zadnjo besedo imajo sicer članice Unije, ki o širitvenih vprašanjih odločajo s soglasjem. Odločitev o pogajanjih s Srbijo in začetku pogajanj o sporazumu s Kosovom bodo članice sicer sprejele šele junija.

Tudi srbski poslanci naj bi ga sprejeli
Sporazum je zdaj po dolgotrajnih koalicijskih usklajevanjih potrdila tudi srbska vlada. O njem bo predvidoma še ta teden glasoval tudi srbski parlament, glede na to, da so se koalicijske stranke uskladile še pred sejo vlade, pa je pričakovati, da bo sporazum potrjen.

Najbolj sporazumu nasprotujejo v nacionalističnih strankah; odločno proti so predvsem v Demokratski stranki Srbije nekdanjega premierja Vojislava Koštunice. Ta stranka je sicer tudi proti nadaljevanju srbskega približevanja evropskim povezavam, ker je EU dogovor s Prištino postavil kot pogoj za nadaljevanje pogajanj o približevanju Srbije.

Proti sporazumu so tudi Srbi na Kosovu, ki so začeli zbirati podpise, da bi prepričali vlado o razpisu referenduma o sporazumu. V Kosovski Mitrovici so sklicali tudi proteste, ti pa so potekali tudi v Beogradu.

Zgodovinski sporazum
Srbija in Kosovo sta v petek na desetem krogu pogovorov pod okriljem EU-ja v Bruslju parafirala sporazum o normalizaciji odnosov med državama. Sporazum v 15 točkah sicer določa, kakšno stopnjo avtonomije naj uživa skupnost srbskih občin na severu Kosova. Med drugim določa, da je regionalna policija v tamkajšnjih štirih srbskih občinah del kosovske policije. Načelnik regionalne policije bo kosovski Srb, imenovalo pa ga bo kosovsko notranje ministrstvo, a s seznama imen, ki ga bodo predlagale omenjene štiri občine.

Določa tudi, da bo pravosodje delovalo v okviru pravosodnega sistema Kosova, da pa bo prizivno sodišče v Prištini oblikovalo senat, v katerem bodo večinoma srbski sodniki. Ta senat bo pristojen za omenjene štiri srbske občine. Oddelek prizivnega sodišča bo imel sedež v Kosovski Mitrovici, v vseh senatih tega okrožnega sodišča pa bodo imeli večino srbski sodniki.

Potrditev dogovora v Beogradu in Prištini je pozdravila tudi slovenska premierka Alenka Bratušek.

V spodnji galeriji si lahko ogledate proteste Srbov v Beogradu in Kosovski Mitrovici:

Protesti proti dogovoru med Beogradom in Prištino