Uničenih je na stotine novih avtomobilov. Foto: Reuters
Uničenih je na stotine novih avtomobilov. Foto: Reuters
Tjandžin
Eksploziji sta bili tako siloviti, da so jih čutili nekaj kilometrov iz Tjandžina. Foto: Reuters
Opustošenje v pristanišču na Kitajskem
Eksploziji razdejali kitajsko mesto

Eksplodiralo je v industrijskem delu mesta, kjer skladiščijo nevarne kemikalije in gorivo. Eksploziji sta bili tako siloviti, da so ju zaznali sateliti, medtem ko ju je ameriški geološki center zaznal kot potresno delovanje.

Velik del industrijskega predela je popolnoma razdejan. Ob eksplozijah je zabojnike odneslo kot škatlice z vžigalicami in uničenih je na stotine novih avtomobilov.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Šinhua je bila prva eksplozija primerljiva s tremi tonami TNT-ja in druga, ki je sledila le nekaj sekund pozneje, z 21 tonami TNT-ja. Ogenj so gasili s stotimi gasilskimi vozili. Prizadevanja za pogasitev požara so pozneje prekinili, saj ni jasno, kako nevarne so snovi v skladišču.

Kitajski predsednik Ši Džinping je v izjavi za javnost dejal, da bodo odgovorni strogo kaznovani. Oblastem je ukazal maksimalno prizadevanje pri reševanju in oskrbi ranjenih. Bolnišnice so polne ranjencev, pred njimi pa se zbirajo njihovi svojci, ki iščejo informacije o svojih najbližjih. Med ranjenimi jih je 66 v kritičnem stanju.

Zaslišali lastnika skladišča
Eksploziji sta odjeknili pol ure pred polnočjo po krajevnem času in več ur pozneje se dim še vedno vije nad prizoriščem. Na prizorišče so prispeli pripadniki paravojaške policije, ki so nosili zaščitne maske za varovanje pred strupenimi plini.

Vzrok za eksploziji še ni znan in zaradi obsežnega uničenja bo verjetno treba še nekaj časa, da bodo pristojni organi ugotovili, zakaj je eksplodiralo. Policija je že prijela lastnika podjetja Ruihai International Logistics, ki ima v lasti skladišče, in ga zaslišala.

Kljub eksplozijam pristanišče, deseto največje na svetu in izhodišče za industrijski pas na severu Kitajske, deluje normalno, so sporočili iz pristaniške uprave.

Opustošenje v pristanišču na Kitajskem
Eksploziji razdejali kitajsko mesto