Prvič od ustanovitve kubanske partije v njenem vodstvu ne bo Fidela Castra. Foto: Reuters
Prvič od ustanovitve kubanske partije v njenem vodstvu ne bo Fidela Castra. Foto: Reuters
Kuba
Okoli tisoč delegatov je potrdilo reforme predsednika Raula Castra. Foto: EPA
Raul in Fidel Castro
Fidelu Castru je njegovo glasovnico predal njegov pranečak Raul Castro. Foto: EPA
Kuba
Kubansko gospodarstvo je v velikih težavah iz katerih ga namerava predsednik Raul potegniti s pomočjo več kot 300 reform. Foto: EPA

Prenos oblasti na Raula je bila pričakovan, kar pa ne moremo reči za presenetljiv nastop obolelega Fidela, ki je napovedal odstop in konec vodenja partije ter kubanskega ljudstva. Voditelj kubanske komunistične revolucije, ki je bil prvi mož partije od leta 1965, je požel gromek aplavz okoli tisoč delegatov v kongresnem centru v Havani.

Prvi kongres kubanske partije po 14 letih je bil namenjen predvsem razpravi o modernizaciji socialističnega gospodarskega modela. Partija je sprejela številne reforme, ki bodo med drugim ljudem prvič od revolucije leta 1959 omogočile prodajo in nakup stanovanj.

Poleg gospodarskih reform je partija na 6. kongresu izvolila nove voditelje, ki naj bi po prvih napovedih zamenjali dosedanje voditelje in državo popeljali v prihodnost, a Castrov namestnik je postal 80-letni Jose Machado Ventura, kar kaže, da se ostarelo vodstvo še ne misli odpovedati oblasti.

Smernice za gospodarsko in socialno politiko
Reforme predstavljajo največje spremembe za kubansko gospodarstvo v zadnjih desetletjih in so namenjene zagotovitvi prihodnosti za socializem v eni zadnjih komunističnih držav na svetu. Odobritev sprememb na kongresu je bila pričakovana, saj nekatere, kot npr. več samozaposlovanja in dajanje državne zemlje v zakup zasebnim kmetovalcem, že veljajo.

Najnovejše reforme vključujejo še zmanjšanje državnih služb v naslednjih petih letih za več kot milijon delavnih mest, zmanjšanje subvencij, spodbuda zasebnim pobudam, več avtonomije državnim družbam, spodbujanje tujih naložb in zmanjšanje državne porabe.

V skladu z načrtom Smernice za gospodarsko in socialno politiko predsednika Castra, ki vključuje več kot 300 reform, bodo eno izmed zaščitnih lastnosti socialističnega sistema – univerzalno mesečno delitev hrane – sčasoma ukinili za tiste, ki je ne potrebujejo.

Castro je v soboto dejal, da je delitev hrane vsem Kubancem od leta 1963 postala "nevzdržno breme" za vlado, ki ima težave z likvidnostjo in skuša racionalizirati svoje finance. Kuba zapravlja veliko denarja za uvoz hrane, zato vlada upa, da bo povečala lastno pridelavo hrane z decentralizacijo kmetijstva in s povečanjem vloge zasebnih kmetov.

Reforme predvidevajo tudi nakup in prodajo hiš, čeprav bo treba počakati, ali bodo spremembe pospremili strogi zakoni. Trenutno lahko Kubanci hiše le zamenjajo, ne prodajo, čeprav je pri teh zamenjavah pogosta – neuradno - tudi izmenjava denarja.

Čeprav namerava predsednik Castro z reformami, ki naj bi državo popeljale iz gospodarske krize, omiliti vlogo države v gospodarstvu, pa ta ne bo povsem odpravljena.

Poziv prihodnjemu rodu
Sprejetje reform so zasenčile spremembe na političnih položajih, saj je 79-letni Raul Castro v soboto v govoru napovedal, da vlada razmišlja o omejitvi mandatov prihodnjih politikov, tudi njega, na pet let.

Tako kot Raul, ki je leta 2008 na mestu voditelja države zamenjal danes 84-letnega "El Comandanta", so tudi številni drugi voditelji stari od 70 do 80 let, zato je ena glavnih nalog, ki si jih je zadal Castro, zagotoviti nadaljevanje kubanskega socializma, čeprav je priznal, da so do zdaj slabo skrbeli za "vzgojo" morebitnih naslednikov.

Fidel Castro je reforme podprl v kolumni časopisa Granma, kjer je zapisal, da je poslušal na sestankih in da je bil navdušen. "Novo generacijo pozivamo, da brez odlašanja izboljša in spremeni vse, kar mora biti izboljšano in spremenjeno, ter da še naprej dokazuje, da je tudi socializem umetnost uresničevanja nemogočega," je zapisal. Kot "nemogoče" je opisal "graditev in izvedbo revolucije revnih, s strani revnih in za revne" ter njeno obrambo zadnjega pol stoletja pred "najbolj močno vojaško velesilo, ki je kadar koli obstajala", pri čemer je imel v mislih ZDA.

Fidel potrdil, da je odstopil kot vodja partije
V članku, ki je bil objavljen na spletnem portalu Cubadebate.cu, je priznal, da je odstopil z mesta vodje kubanske komunistične stranke, ki jo je vodil od ustanovitve leta 1965. "Raul je vedel, da danes ne bi sprejel formalne vloge v partiji," je zapisal Fidel Castro v članku in s tem pojasnil, zakaj ga ni v centralnem komiteju partije, ki je bil izvoljen v ponedeljek.

Kot je še zapisal Fidel, je partijske naloge predal bratu Raulu hkrati, ko mu je prepustil oblast, potem ko se je leta 2006 zaradi slabega zdravja umaknil s položaja predsednika države, čeprav je obdržal naziv prvega sekretarja partije. "Raul je bil vedno, kot jaz temu pravim, prvi sekretar in voditelj," je zapisal Fidel Castro, ki se kongresa partije ni udeležil.