V Franciji že več kot leto dni veljajo izredne razmere. Foto: EPA
V Franciji že več kot leto dni veljajo izredne razmere. Foto: EPA
Louvre
Muzej so po incidentu zaprli. Foto: Reuters
Pariz: Vojak ranil napadalca

Napadalec je želel vstopiti v nakupovalno središče Louvra, a mu je to s streli preprečil vojak. Napadalec je bil ustreljen v trebuh in je v kritičnem stanju. Odpeljan je bil v bolnišnico. V incidentu je bil lažje ranjen vojak.

BBC poroča, da naj bi patrulja, sestavljena iz štirih vojakov, napadalca, potem ko jih je napadel, poskušala obvladati z uporabo nesmrtonosnih sredstev. Ko jim to ni uspelo in ko je bil eden izmed vojakov lažje ranjen, je drugi v napadalca izstrelil pet nabojev. Ranjeni vojak torej ni isti, ki je ustrelil napadalca, je pojasnil načelnik pariške policije Michel Cadot.

Po besedah Cadota domnevajo, da je skušal moški izvesti teroristični napad. Napadalec je imel pri sebi dve torbi, v katerih pa policisti niso našli nobenega razstreliva.

Za zdaj menijo, da je napadalec deloval sam. Po prvotnih poročilih je policija prijela še enega človeka, a je, kot poroča BBC, tožilstvo pozneje to zanikalo.

Napadalec Egipčan
Medtem ko preiskovalci še ugotavljajo identiteto napadalca, pa prihajajo na dan nekatere podrobnosti. Napadalec naj bi bil 29-letnik, ki je v Francijo prišel 26. januarja, se je izvedelo iz virov preiskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V državo naj bi prispel s poletom iz Dubaja, v svoji prošnji za vizum pa je navedel, da je Egipčan.

Reuters poroča, da sta vira v egiptovskih varnostnih silah, ki sta želela ostati neimenovana, dejala, da je egiptovsko notranje ministrstvo prejelo potrditev od egiptovskega veleposlaništva v Parizu, da je bil moški z mačeto Egipčan.

Odprta protiteroristična preiskava
Francosko notranje ministrstvo je razmere opisalo kot resne, sprožena pa je tudi obsežna varnostna operacija. Državni tožilec je že odprl protiteroristično preiskavo.

Po incidentu so ceste v bližini zaprli za ves promet in pešce. Zaprt je tudi Louvre, v katerega ne sme več nihče vstopiti ali izstopiti. "Hujši incident ogrožanja javne varnosti v Parizu v bližini Louvra," je tvitnilo francosko notranje ministrstvo.

Niz napadov v dveh letih
V zadnjih dveh letih je Francijo pretresel niz terorističnih napadov, v katerih je bilo skupaj ubitih več kot 230 ljudi, odgovornost pa je prevzela skrajna skupina Islamska država. Od terorističnega napada v Parizu novembra leta 2015 po vsej državi še vedno veljajo izredne razmere.

Terorizem je ena izmed osrednjih tem kampanje za predsedniške volitve, ki bodo potekale 24. aprila. V petek se v Parizu obeta slovesnost, ko bo francoska prestolnica tudi uradno potrdila kandidaturo za poletne olimpijske igre leta 2024.

Pariz: Vojak ranil napadalca