Gambijci so plesali na plakatih s podobo Jammeha. Foto: Reuters
Gambijci so plesali na plakatih s podobo Jammeha. Foto: Reuters
Gambija
Nad zmago je bil presenečen tudi sam Barrow. Foto: Reuters
Gambija
V Gambiji imajo poseben sistem za glasovanje, saj namesto glasovnic uporabljajo steklene kroglice, ki jih odvržejo v volilno skrinjico z imenom svojega kandidata. Foto: Reuters
Gambija
Steklene kroglice nato razporedijo na leseni plošči z luknjami in jih preštejejo. Foto: Reuters

Na četrtkovih predsedniških volitvah v najmanjši državi celinske Afrike je presenetljivo slavil opozicijski kandidat Adama Barrow in zadal grenek poraz dosedanjemu predsedniku Yahyi Jammehu, ki je bil na oblasti 22 let in od takrat vladal z železno roko.

Jammehu niso pomagale aretacije opozicijskih voditeljev, prepoved prihoda zunanjih opazovalcev, blokada svetovnega spleta in mednarodnih klicev v dneh pred volitvami ter popolno zaprtje mej. Gambijci so imeli enostavno dovolj zatiranja in gospodarskega nazadovanja, kar je v zadnjih letih številne mlade v upanju na boljše življenje pognalo v beg prek Sahare in Sredozemskega morja proti v Evropi.

Jammeh priznal poraz
Čeprav so številni menili, da se Jammeh v primeru poraza ne bo kar tako odrekel oblasti, pa je vseeno sledilo še eno presenečenje, ko je Barrowu kmalu po objavi volilnih izidov čestital za "jasno zmago" in mu ob tem zaželel vse najboljše. V radijskem nagovoru rojakom se je zavzel za miren prenos oblasti, kar bi bilo prvič v zgodovini države, ki je neodvisnost od Velike Britanije razglasila leta 1965.

"Nikoli ne bom goljufal ali izpodbijal izbire, saj so bile to najbolj transparentne in poštene volitve na vsem svetu," je dejal Jammeh, ki je kot 29-letni polkovnik v državnem udaru leta 1994 prevzel oblast in od takrat osvojil štiri mandate. Novemu predsedniku je obljubil pomoč pri tranziciji.

Njegovo predsednikovanje so zaznamovale hude kršitve človekovih pravic in zatiranje političnih nasprotnikov, svetovna javnost pa ga je poznala predvsem po njegovih ekscentričnih izjavah. Med drugim je zatrjeval, da je odkril zeliščno zdravilo za aids in neplodnost, homoseksualcem pa je grozil, da jim bo osebno prerezal vratove.

Veliko obljub za nov začetek
Toda Gambijci že zrejo v prihodnost in v novega voditelja, ki se je od službe varnostnika v londonski trgovini in nepremičninskega poslovneža ob vrnitvi v domovino leta 2006 zdaj povzpel na najvišji položaj v državi.

"Položaj predsednika ni običajen. Želim narediti spremembo in dati Gambiji nov začetek, da se bo potencial države in njenih ljudi popolnoma razvil," je v izjavi za javnost dejal 51-letni nepremičninski mogotec, ki je na četrtkovih volitvah osvojil 45,54 odstotka glasov.

Barrow je obljubil, da bo uvedel neodvisno sodstvo in se zavzemal za svobodo medijev. Poleg tega bo omejil število predsedniških mandatov na največ dva ter zagotovil transparentno in odgovorno delovanje javne uprave. Eden izmed ukrepov bo tudi izpustitev političnih zapornikov, ob tem pa bo sprožil tudi proces sprave za popravo preteklih krivic.

Eden njegovih glavnih ciljev bo izboljšanje gospodarstva, ki se bo osredotočilo predvsem na kmetijstvo, tehnologijo, energetiko in rudarstvo.

"Ljudje so bili srečni"
Po objavi volilnih izidov so ulice preplavili navdušeni prebivalci in bučno slavje v prestolnici Banjul je trajalo dolgo v noč. Nekateri še zjutraj niso verjeli, da se je prav v njihovi državi zgodil eden največjih volilnih pretresov v zahodni Afriki.

"Verjel bom, ko ga bom videl zapuščati predsedniško palačo. Še vedno nadzira vojsko in njegova družina je glavna," je dejal poslovnež, ki ni želel biti imenovan.

"Počutim se drugače in ko smo se zbudili, so bili ljudje srečni. Da lahko rečemo, kar koli si želimo," je po nočnem praznovanju dejal 34-letni ribič Yacouba Cisse.