Georgea Zimmermana je porota razglasila za nedolžnega. Foto: EPA
Georgea Zimmermana je porota razglasila za nedolžnega. Foto: EPA
George Zimmerman
Primer Georgea Zimmermana je zaradi rasnega podtona pritegnil pozornost vse države. Foto: EPA
Oprostilna sodba za uboj najstnika

Šestčlanska porota se je v sodnem procesu, ki je v Združenih državah sprožil številne proteste proti rasizmu, odločala med tremi obsodbami: za nenaklepni umor, za uboj ali za oprostilno sodbo.
Odvetniki Georgea Zimmermana (29) so ves čas sojenja vztrajali, da je Trayvona Martina ustrelil v samoobrambi, medtem ko je tožilstvo vztrajalo, da je šlo za nenaklepni umor.

Maščevanje
In čeprav Zimmerman "ne bo imel več opravka s sodiščem", kot je dejala po razglasitvi obsodbe sodnica Deborah Nelson, bo moral floridski varnostnik, ki je varoval stanovanjsko naselje, paziti, da ne bo imel več opravka z ulico.

Njegov odvetnik Mark O’Mara je dejal novinarjem, da bo moral biti Zimmerman "zelo pozoren na svojo varnost in življenje, saj obstajajo indici, da bi se mu lahko določeni ljudje maščevali in tako ne bi upoštevali vsebine razsodbe, ki pravi, da ni kriv".

Napeto je bilo tudi pred sodiščem
"Vemo, da je bil ubit 17-letni fant. Ob tem se mora vsa država zamisliti, kaj se lahko kot družba naučimo iz te tragedije," je po razsodbi povedal odvetnik družine Martin Daryl Parks. Ob izreku sodbe so se pred sodno palačo v Sanfordu zbrali tako zagovorniki kot nasprotniki Zimmermana, oblasti pa ob tem že svarijo pred morebitnim izbruhom nemirov.

Trayvon Martin ni bil oborožen
Spomnimo. Zimmerman je v predmestju Orlanda februarja lani ubil temnopoltega najstnika, potem ko mu je sledil na poti iz trgovine. Želel je namreč rešiti primere vlomov v naselju in najstnik s kapuco na glavi, ki ni bil oborožen in je bil na poti k očetu, se mu je zdel primeren kandidat za vlomilca. Med prepirom ga je nato ustrelil in ubil, pri čemer je trdil, da je šlo za samoobrambo.

Obtožnica ga je bremenila nenaklepnega umora, kar bi mu lahko prineslo dosmrtni zapor. Porota je poleg tega imela možnost tudi, da odloči, da je kriv uboja.

Primer je v ZDA zelo odmeval in številne televizijske postaje so v živo prenašale večino tri tedne trajajočega sojenja. Policisti so še pred zaključkom sojenja izražali strah pred nemiri temnopoltih Američanov v primeru oprostilne sodbe.

Obama: "Če bi imel sina, bi bil videti kot Trayvon"
Marca letos se je odzval tudi predsednik Barack Obama, ki je prejel več telefonskih klicev, naj Zimmermana zaprejo. Takrat je dejal, da bi se zaradi "tragedije" smrti neoboroženega temnopoltega najstnika moral ves narod zamisliti. "Če bi imel sina, bi bil videti kot Trayvon," je še dejal.

Oprostilna sodba za uboj najstnika