Ogenj je divjal po turistično priljubljenih območjih. Foto: Reuters
Ogenj je divjal po turistično priljubljenih območjih. Foto: Reuters

Ogenj je divjal v zvezni državi Victoria, kjer se je z njim borilo več sto gasilcev, ki jim je nato na pomoč priskočil dež in nekoliko nižje temperature.

Če bodo v prihodnjih dneh znova zapihali vroči vetrovi, bi se lahko požar znova razplamtel. Požari so izbruhnili pred tednom dni, vzrok pa naj bi bile strele.

Iz priljubljenega kraja Lorne so oblasti evakuirale okoli 1.600 prebivalcev in turistov, a so se lahko nato vrnili, saj je veter spremenil smer in objekti niso bili več neposredno ogroženi.

Božič v zatočiščih
Številni so morali namesto doma božični večer preživeti v na hitro pripravljenih zatočiščih. S požari se je skupno borilo 500 gasilcev s 60 cisternami in 18 gasilskimi letali.

Prizadeta obalna območja so v času božičnih praznikov priljubljeni počitniški kraj, a so morali zaradi požarov številna praznovanja tokrat preklicati.

Avstralska zvezna država Victoria je eno izmed najbolj požarno ogroženih območij na svetu. V enih od najhujših požarov leta 2009 je življenje izgubilo več kot 170 ljudi. Tokrat se je požar razdivjal na 2.200 hektarih.