Gasilci se neumorno borijo. Foto: Reuters
Gasilci se neumorno borijo. Foto: Reuters
Grčija, ovita v gost oblak dima. Foto: Reuters
Gasilci se še borijo s požarom v Grčiji

V Atenah so se ognjeni zublji v petek že nevarno približali stanovanjskim predelom, mesto pa je bilo ovito v dim. Danes je izbruhnil še požar na otoku Skiros.

Tri vasi na Peloponezu so morali v petek evakuirati, nek 58-letnik z respiratornimi težavami pa je umrl, potem ko je vdihoval dim. O drugih žrtvah zaenkrat ne poročajo, pogrešajo pa na območju Aten 47-letnika, ki je sodeloval pri gašenju in se v petek zvečer ni vrnil domov.

Dva obsežna požara na območju Aten in na jugovzhodu Peloponeza blizu mesta Neapoli je gasilcem sicer danes uspelo obvladati. Slednji je uničil 35 domov in velike kmetijske površine, satelitski posnetki pa so pokazali, da je oblak dima zaradi njega na Peloponezu prekrival območje v velikosti otoka Kreta.

Patrulje v goratih predelih
Ker so požari izbruhnili na različnih mestih, grški obrambni minister Panos Kamenos že v petek ni izključil možnosti, da gre za namerne požige. Vojski je odredil, da izvaja posebne patrulje, še posebej v goratih predelih Grčije.

Policija je danes zaradi suma, da sta zanetila požar na severovzhodnih obronkih prestolnice, aretirala dva moška - 67-letnega Grka in 58-letnega Bolgara. Šlo naj bi za čebelarja, ogenj pa naj bi začela po nesreči, ko sta z dimom iz panjev odganjala čebele, da bi prišla do medu.

Premier Aleksis Cipras je prebivalce v petek pozval, naj ostanejo mirni. Kot je povedal, v boju proti ognju pomagata vojska in letalstvo, za pomoč - predvsem v obliki letal za gašenje - pa je prosil tudi Evropsko unijo.

EU se je na požare odzvala preko svojega mehanizma civilne zaščite za pomoč v nujnih primerih, kot so naravne nesreče - zvečer naj bi v Grčijo prispela francoska letala.

Požari so poleti v Grčiji sicer pogosti, a se oblasti in ljudje se spričo hude gospodarske in finančne krize, v kateri se že leta utaplja Grčija, z njimi vse težje spopadajo. Ciprasova vlada je po mesecih napornih pogajanj pred dnevi pristala na stroge pogoje evropskih posojilodajalcev v zameno za nov paket pomoči, a številni dvomijo, da bo ta denar Grkom olajšal življenje.

Gasilci se še borijo s požarom v Grčiji