Neuradno je eksplodiralo zaradi tehnične napake. Foto: Reuters
Neuradno je eksplodiralo zaradi tehnične napake. Foto: Reuters
Center v kraju Baumgarten an der March blizu meje s Slovaško je največji avstrijski center za sprejem in distribucijo zemeljskega plina iz Rusije, Norveške in od drugod. Foto: Reuters
Izredne razmere so zaradi avstrijske eksplozije razglasili tudi v Italiji. Foto: Reuters
Eksplozija je bila zelo močna. Foto: Reuters

Eksplozija je odjeknila ob 8.45, nato pa je izbruhnil požar, ki so ga gasilci spravili pod nadzor. Časopis Kronen Zeitung je poročal celo o 60 ranjenih, gasilci pa so pozneje potrdili eno smrtno žrtev in 21 ranjenih. Od tega jih je najmanj pet dobilo hujše opekline, umrli pa naj ne bi bil zaposlen v centru.

Eksplozija je bila silovita, požar, ki je zatem izbruhnil, pa je zajel šest stavb v centru, ki so skoraj popolnoma zgorele. Na območje so prišla številna gasilska vozila in dva reševalna helikopterja. Eksplozija naj bi odjeknila na delu plinovoda, ki teče na površju in ki so ga že tudi izolirali ter ni več v pogonu.

Avstrijska obveščevalna služba je sporočila, da je eksplozijo najverjetneje povzročila tehnična napaka. To je že predtem sporočila policija. "Za zdaj ni nobenih znakov, da je šlo za mednarodni napad ali drugo kaznivo ravnanje," so sporočili obveščevalci in izključili možnost terorističnega ozadja.

Eden največjih tovrstnih centrov
Center v kraju Baumgarten an der March blizu meje s Slovaško je največji avstrijski center za sprejem in distribucijo zemeljskega plina iz Rusije, Norveške in od drugod. Po podatkih upravljavca zemeljski plin tu izmerijo, testirajo in pripravijo za transport.

Gre za eno najpomembnejših središč za distribucijo zemeljskega plina v Evropi, od koder gredo transavstrijski, zahodnoavstrijski in
avstrijsko-madžarski plinovodi. Distribucijska mreža obsega skoraj 40.000 kilometrov.

Iz tega centra distribuirajo zemeljski plin tudi v Nemčijo, Italijo, Francijo, Hrvaško, Madžarsko in tudi v Slovenijo. Prek njega gre okoli tretjina ruskega plina za Zahodno Evropo. Gas Connect Austria je sicer v stoodstotni lasti avstrijskega energetskega koncerna OMV.

Omejena dobava tudi v Slovenijo
Kot je za Finance povedal direktor tehničnega sektorja v družbi Plinovodi Franc Cimerman, sistem prenosa plina iz Avstrije v Slovenijo trenutno deluje z omejenimi zmogljivostmi. "Delamo vse, da ne bi prišlo do prekinitev dobave plina v Sloveniji," je pojasnil.

Plinovodi so na svojih spletnih straneh zapisali, da si prizadevajo zagotoviti čim večjo razpoložljivost prenosnih zmogljivosti za preusmeritev dobav za nemoteno oskrbo slovenskega plinskega trga. A, kot miri minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, v tem trenutku še ni razloga za preplah. Počivalšek je zaradi eksplozije stopil v stik z direktorjem Plinovodov Marjanom Eberlincem in direktorjem Geoplina Boštjanom Napastom. "Povedala sta mi, da zaradi eksplozije sicer res lahko pride do motene oskrbe s plinom tudi pri nas, ampak v tem trenutku še ni razloga za preplah," je pojasnil.

Italija razglasila izredne razmere
Italija je zaradi eksplozije v skladu z evropsko direktivo razglasila izredno stanje pri oskrbi s plinom. Kot so zapisali na tamkajšnjem ministrstvu za gospodarstvo, sicer Italiji ne grozi takojšnja energetska kriza, saj ima država dovolj plinskih zalog.

Italijanski minister za industrijo Carlo Calenda je poudaril, da dogodek izpostavlja potrebo po raznovrstnosti pri oskrbi s plinom, pri čemer je izpostavil Transjadrarnski plinovod (TAP). Gradnji zadnjega nasprotujejo lokalne oblasti in okoljevarstvene skupine. "Če bi imeli TAP, nam ne bi bilo treba razglašati izrednih razmer," je dejal.