Slabo vreme se napoveduje tudi v prihodnjih dneh. Foto: Reuters
Slabo vreme se napoveduje tudi v prihodnjih dneh. Foto: Reuters

Plaz, ki se je utrgal z območja nad Hirošimo, je zasul številne hiše in bil pri tem usoden za dveletnega dečka in njegovega 11-letnega brata. Pokopal je tudi enega reševalca. Oblasti so že pozvale prebivalce prizadetih območij, da zapustijo svoje domove in se umaknejo na varno. V začasnih zavetiščih je zavetje poiskalo skoraj 500 ljudi.

Tla so bila razmočena že prej zaradi obilnega deževja v preteklih tednih. Vreme se na zahodu Japonske ne bo izboljšalo niti v prihodnjih dneh, zato vremenoslovci opozarjajo pred možnostjo novih zemeljskih plazov in poplav.

Japonski premier Šinzo Abe je zaradi tragedije prekinil dopust v Jamanašiju in se vrnil v Tokio. Na prošnjo lokalnih oblasti je na pomoč v Hirošimo poslal več sto vojakov, od katerih jih je 500 že krenilo na pot.

Zaradi pomanjkanja zemljišč v japonskih mestih se ta pri gradnji novih objektov pogosto širijo na hribovita območja, kjer je večja nevarnost, da ob neugodnih vremenskih okoliščinah večja nevarnost zemeljskih plazov. V zadnjih 24 urah je na prizadetem območju padlo okoli 240 milimetrov dežja, kar je povzročilo tokove blata, ki se je vilo med hišami v soseskah.