Osama bin Laden je mrtev. Foto: EPA
Osama bin Laden je mrtev. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je prepričan, da je svet varnejši brez bin Ladna. Foto: EPA
Pakistan
Kompleks, kjer je živel bin Laden in kjer so ga ubili pripadniki ameriških posebnih enot tjulnji. Foto: EPA
Kompleks
Stanovanje, kjer naj bi bil ubit bin Laden. Foto: Reuters
New York
Američani niso hoteli, da bi bin Ladna v Pakistanu prijeli živega. Foto: EPA
Ubitje Osame bo Obami prav gotovo prineslo prepotrebne politične točke. Foto: EPA
V New Yorku in Washingtonu že vso noč bučno pozdravljajo smrt državnega sovražnika številka 1. Foto: EPA
Ubili bin Ladna

Bin Laden je bil ubit v vojaški operaciji nedaleč od Islamabada, ki so jo ZDA načrtovale na podlagi podatkov obveščevalne službe. Prve informacije o tem, kje se skriva bin Laden, so Američani dobili avgusta lani.

"Lani avgusta so me obvestili, da smo mu morda prišli na sled, a podatki so bili daleč od potrjenih, zato smo potrebovali nekaj mesecev, da smo mu tudi na terenu prišli blizu. Pogosto sem se dobival s svojo ekipo za nacionalno varnost, ko je prihajalo vse več podatkov o tem, da se bin Laden skriva na območju globoko v Pakistanu. Nato pa sem prejšnji teden, ko sem se končno prepričal, da imamo dovolj obveščevalnih podatkov, ukazal operacijo, da se bin Ladna ujame in privede pred roko pravice," je dejal ameriški predsednik Barack Obama, ko je v nedeljo pozno zvečer po ameriškem času oznanil smrt bin Ladna.

Strel v glavo
Bin Laden se je skrival v mestu Abotobad, ki je okoli sto kilometrov severovzhodno od Islamabada, v dobro utrjenem kompleksu, ki je bil brez telefona in internetne povezave. Pripadniki ameriških posebnih enot so ga ubili s strelom v glavo in njegovo truplo takoj odpeljali s helikopterjem.

Poleg bin Ladna so bili v 40-minutni operaciji ubiti še štirje ljudje, njegov sin, dva osebna stražarja in neka ženska. Dve ženski naj bi bili v operaciji ranjeni.

Bela hiša je sporočila, da se je bin Laden pred napadom ameriških vojakov skušal skriti za žensko, ki je bila nato ubita. Ameriška administracija se še odloča, ali bodo medijem posredovali fotografijo njegovega trupla.

Ameriški vojaki so imeli navodilo, da bin Ladna ne aretirajo, ampak ga ubijejo. ZDA namreč niso imele nobene želje, da bi ga živega prijele v Pakistanu, je povedal uradnik pri ameriških varnostnih agencijah.

Identiteto bin Ladna so potrdili z DNK-analizo, ki je pokazala skoraj 100-odstotno ujemanje. Po poročanju medijev so njegov DNK primerjali z DNK-vzorcem njegove pokojne sestre, ki je pred nekaj leti umrla v Bostonu. Da gre res za vodjo Al Kaide, naj bi potrdila tudi ženska, ki naj bi bila njegova žena.

Pokop v morju
Po akciji v Abotabu so truplo bin Ladna s helikopterjem odpeljali na ameriško letalonosilko v severnem Arabskem morju, kjer so ga v skladu z muslimanskimi običaji pokopali v morju. Pred tem so truplo umili in ga zavili v belo rjuho.

Ameriška administracija se je odločila, da bo z bin Ladnovim truplom ravnala v skladu z islamskimi običaji, kar med drugim pomeni, da mora biti pokopano najpozneje v 24 urah.

Ker bi, še posebej v tako kratkem času, zelo težko našli državo, ki bi bila pripravljena sprejeti posmrtne ostanke terorista številka ena, so se ZDA odločile, da ga pokopljejo na morju.

Kot je ob tem ocenila ameriška televizija ABC, bo to, da je bil bin Laden pokopan na neznani lokaciji na morju, preprečilo, da bi kraj njegovega zadnjega počitka postal svetišče in romarska točka za njegove privržence.
Pakistansko notranje ministrstvo je ob tem podalo izjavo, da so operacijo v mestu Abotabad izvedli Američani, in sicer v skladu z jasno določeno in javno znano politiko ZDA, da bo bin Laden ubit v neposredni akciji ameriških sil, kjer koli na svetu ga bodo pač našli. Ameriški predsednik Obama je pakistanskega kolega Asifa Alija Zardarija po telefonu seznanil z "uspešno ameriško operacijo".
Pakistan ni bil obveščen
Neimenovani visoki predstavnik ameriške administracije je medtem v Washingtonu razkril, da ZDA Pakistana niso obvestile o operaciji. Kot je dejal, obveščevalnih podatkov v tokratnem primeru niso delili z nobeno drugo državo, tudi s Pakistanom ne. Dodal je, da je bil poglavitni razlog ta, da so želeli operacijo ohraniti v popolni tajnosti.
Bin Laden naj bi bil ubit v razkošnem dvorcu, osemkrat večjem od vseh preostalih hiš v okolici, obdanem z večmetrskimi zidovi z bodečo žico na vrhu. Poleg tega je bil nedaleč od pakistanske vojaške akademije, zato so se nemudoma razširila ugibanja, da so pakistanske oblasti morale vedeti zanj, a o tem niti v Islamabadu niti v Washingtonu za zdaj ne govorijo.
Obama: ZDA niso v vojni z islamom
Obama je v nedeljskem govoru poudaril, da je pravici zadoščeno. Bin Laden je bil namreč po njegovih besedah dve desetletji simbol Al Kaide in njegova smrt je najpomembnejši dosežek v boju proti tej teroristični organizaciji. Za Obamo ni nobenega dvoma, da se bodo boji nadaljevali, ker bo Al Kaida skušala napadati še naprej, zato bo treba ostati previden doma in po svetu.

Predsednik je med govorom posebej poudaril, da ZDA niso v vojni proti islamu in da Al Kaida pobija muslimane. Pri tem je posebej poudaril dobro sodelovanje Pakistana v operaciji. Priložnost je izkoristil še za poziv Američanom, naj se vrnejo k občutku enotnosti, ki jih je navdajal po 11. septembru 2001. Tak dosežek naj bi pričal o veličini države in vztrajnosti njenih prebivalcev.

Obama se je znova oglasil v ponedeljek. "Svet je varnejši in boljši po smrti Osame bin Ladna," je zatrdil in pojasnil, da je njegova država držala obljubo, da bo pravici zadoščeno. "Danes smo se spet spomnili, da za nas kot narod ni ničesar, kar ne bi mogli storiti, ko začutimo enotnost, ki nas odlikuje," je še dodal.

Bin Laden stal za številnimi napadi
Kot je znano, naj bi bil Osama bin Laden vodja teroristične mreže Al Kaida in med načrtovalci terorističnih napadov na New York in Washington, v katerih je umrlo skoraj 3.000 ljudi. Bin Laden je po napadih izjavil, da je rezultat (napadov, op. a.) presegel pričakovanja. Kljub nagradi v vrednosti 25 milijonov ameriških dolarjev se je prvi mož Al Kaide skoraj desetletje izmikal prijetju.
Pred Belo hišo v Washingtonu in na newyorškem trgu Times Square se je po objavi novice zbralo na stotine Američanov, ki se še vedno veselijo, kričijo "ZDA, ZDA!" in pozdravljajo bin Ladnovo smrt.
V videoposnetku si oglejte nagovor ameriškega predsednika, v katerem je Američanom sporočil novico o smrti terorista (posnetek je v angleškem jeziku).
V spodnji galeriji pa še fotografije slavij in veselja v New Yorku ter Washingtonu ob novici, da je bin Laden mrtev.

Ubili bin Ladna