Mednarodna skupnost izraža solidarnost z Brusljem. Foto: Reuters
Mednarodna skupnost izraža solidarnost z Brusljem. Foto: Reuters
V Bruslju vlada v praktično vseh mestnih predelih obsedno stanje. Foto: Reuters
Belgijska policija je objavila fotografijo treh osumljencev. Moški v belem naj bi bil na begu. Foto: EPA
Teroristični napadi v Bruslju, 22. 3. 2016
Eksplozivo, ki ga je razneslo v kovčku enega od storilcev, je bilo napolnjeno z žeblji za večji učinek. Foto: EPA
Dve eksploziji sta odjeknili na letališču nekaj pred 8.00, približno uro pozneje pa so napadli še na podzemni železnici v središču Bruslja. Foto: EPA
Eifflov stolp se je v znak solidarnosti ovil v barve belgijske zastave. Foto: Reuters
Na letališču so preiskovalci našli še več razstreliva. Foto: EPA

Adria Airways sporoča, da sta današnji večerni polet v Bruselj in jutrišnji jutranji polet v Bruselj iz Ljubljane odpovedana. Prioriteta je skrb za potnike, Adria je v navezi z veleposlaništvom RS-a v Bruslju in ministrstvom za zunanje zadeve.

Belgijske zastave spuščene na pol droga. Foto: Reuters
Do preklica je letališče zaprto. Foto: EPA
Bruselj tarča terorističnih napadov
Obsodbe napada v Bruslju
Pričevanje Slovenca, ki je doživel eksplozijo

Dva napadalca na letališču sta se razstrelila, tretji pa je še na begu. Po navedbah policije naj bi ga očividci videli, kako beži z letališča. Za njim so izdali tiralico. Uro kasneje je eksplozija odjeknila še na postaji podzemne železnice v središču Bruslja.

Odgovornost za napade je prevzela skrajna skupina Islamska država, ki je izvedla tudi novembrske teroristične napade v Parizu.

"Vojaki kalifata ... so s pasovi z eksplozivom in bombami izvedli napad na križarsko državo Belgijo, ki se bojuje proti islamu in muslimanom," je v sporočilu zapisala skupina. Obenem je "križarskim državam, ki so se združile v zavezništvo proti IS-ju", zagrozila s "črnimi dnevi v odgovor na njihovo agresijo".

Belgijske oblasti so zvišale stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo za celotno državo. V Bruselj so napotile še dodatnih 225 vojakov.

Glavna osumljenca
Belgijsko tožilstvo je že objavilo fotografijo treh moških na letališču Zaventem, ki jih obravnavajo kot osumljence za napad. Dva, oblečena v črno, naj bi bila samomorilska napadalca, tretji, oblečen v belo, pa naj bi bil zdaj na begu pred policijo.

Po napadih je policija izvedla več racij v Schaarbeeku, severnem predmestju Bruslja. Pri tem so med drugim odkrili zastavo Islamske države, eksplozivno telo z žeblji in kemikalije.

Mediji pa medtem ugibajo, kdo bi lahko bili posamezniki, ki so v napadu odigrali ključno vlogo. Omenjata se predvsem dve imeni; gre za moška, ki ju že mesece iščejo zaradi domnevne povezave s terorističnimi napadi v Parizu novembra lani. Najpogosteje se omenja Najimo Laachraoui, čigar pravo identiteto so razkrili šele ta teden. Laachraoui je bil septembra na Madžarskem z enim glavnih osumljencev za pariške napade, Salahom Abdeslamom, ki so ga v Bruslju aretirali prejšnji petek.

24-letni Laachraoui naj bi ob prečkanju meje z Avstrijo uporabil ponarejeno belgijsko osebno izkaznico na ime Soufiane Kayal. Isto ime je bilo uporabljeno v pripravah na francoske teroristične napade. Po navedbah oblasti je Laachraoui v začetku leta 2013 potoval v Sirijo. Njegov DNK so odkrili v neki hiši in stanovanju v Belgiji, ki so ju uporabljale teroristične skupine, pa tudi na najmanj dveh samomorilskih pasovih, ki so jih uporabili v napadih v Parizu.

Drugi glavni domnevni osumljenec je 31-letni Mohamed Abrini, ki je bil dva dni pred napadi v Parizu na poti z Abdeslamom. 11. novembra so ju skupaj opazili na bencinski črpalki na severu Francije na avtocesti proti Parizu. Abrini je sedel za volanom črnega renaulta clia, ki so ga uporabili v pariških napadih.

Belgija je za njim že konec novembra razpisala tiralico. Na seznamu osumljencev belgijskih oblasti naj bi bila tudi brata Khalid in Ibrahim El Bakraoui, ki naj bi pod lažnim imenom oddajala stanovanja, v katerih so se zadrževali teroristični osumljenci.

Pred eksplozijama vpitje v arabščini
Na letališču je najmanj 14 žrtev in več kot 90 ranjenih. Eksploziji sta odjeknili nekaj pred 8.00. Preiskovalci so na letališču našli še več razstreliva, ki ni eksplodiralo, zato so ga nadzorovano razstrelili oni. Na letališču so našli tudi neuporabljen samomorilski jopič. Priče poročajo, da je na letališču pred eksplozijama odjeknilo več strelov, slišati pa je bilo vpitje v arabščini.

Samomorilska napadalca sta se razstrelila pred prvimi varnostnimi pregledi, torej na območju, kamor na letališče lahko pride vsak. Tuji mediji poročajo, da se je ena eksplozija zgodila v bližini okenca letalske družbe American Airlines, druga pa v bližini okenca Brussels Airlines. Bombi sta bili napolnjeni z žeblji in vijaki, da bi bile posledice še hujše, število žrtev pa večje.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da slovenski diplomat, ki je bil ranjen v napadih v Bruslju, ni v smrtni nevarnosti. Dodal je, da nimajo podatkov o tem, da bi bil med žrtvami v Bruslju še kakšen slovenski državljan. Omenjeni diplomat je bil lažje ranjen v eksploziji na postaji podzemne železnice Maalbeek.

Erjavec je napade najostreje obsodil in izrekel sožalje prizadetim. MZZ odsvetuje vsa potovanja v Bruselj.


Eksplozija v bližini evropskih institucij

Po prvih podatkih naj bi bilo na podzemni železnici najmanj 20 žrtev, ranjenih je več kot 120 ljudi. Fotografije prikazujejo dim pred vhodom na postajo podzemne železnice Maalbeek. Postaja je v evropski četrti, zelo blizu glavnih evropskih institucij.

Gre za zadnjo postajo na liniji iz središča mesta pred glavnim prometnim vozliščem v tem delu mesta, krožiščem Schumann, kjer sta tudi sedeža Evropske komisije in Sveta EU-ja. Postaja Maalbeek velja za glavno postajo za vse, ki delajo v omenjenih evropskih institucijah. Oblasti so prebivalce Bruslja po napadih pozvale, naj do preklica ostanejo doma, ustavljen pa je bil ves javni prevoz v belgijski prestolnici. Motene so bile tudi telefonske povezave.

Letališča, kjer je velika gmotna škoda, so evakuirali, med ljudmi pa je vladala velika panika. Zaventem je zaprt, prekinjen je tudi javni dostop do njega. Letališče leži 11 kilometrov severovzhodno od Bruslja, prek njega pa vsako leto potuje več kot 23 milijonov potnikov.

V Bruslju ustavljen ves javni promet
Bruseljski dopisnik RTV Slovenija Matjaž Trošt je povedal, da se na vsakem koraku vidijo izredne razmere. Nekateri predeli belgijske prestolnice so popolnoma zaprti in je praktično nemogoče priti v mesto, ki ga preletavajo helikopterji. Celotna evropska četrt je zaprta. Za ilustracijo, kako "grozljive razmere so v Bruslju", je dejal, da "bolnišnice pozivajo, naj ljudje darujejo kri, ki je primanjkuje".

"Vsi, ki smo zjutraj prišli v Evropski parlament, čakamo navodila, kaj nas čaka, ali nas bodo poslali domov," je za Radio Slovenija povedala Ajda Žižek, asistentka evropske poslanke Tanje Fajon. Zadeva je po njenih besedah precej kaotična, razglašena je najvišja stopnja teroristične ogroženosti, kar pomeni, da trenutno ni dovoljen vstop v evropske ustanove.

"Mesto je tako rekoč zapuščeno, javni promet je ohromljen, ljudje ostajajo na svojih domovih in pisarnah, po ulicah hodi malokdo. Ves čas se sliši tuljenje siren, in to že neprekinjeno uro in pol. Sem blizu postaje, kjer je razneslo eno izmed bomb, in v tem območju je izredno stanje," je za TV Slovenija povedal Mark Boris Andrijanič, ki dela in prebiva v belgijski prestolnici.


Letalske in železniške povezave z Brusljem prekinjene
Po eksplozijah na letališču in postaji podzemne železnice, v katerih je umrlo več kot 30 ljudi, je v Bruslju ugasnil javni prevoz. Letalske družbe so po terorističnih napadih v Bruslju odpovedale na stotine poletov, z mestom pa so prekinjene tudi železniške povezave. Večino železniških postaj v mestu, ki so jih po napadih zaprli, so ponovno odprli ob 16. uri. Zaprte so ostale le postaje Schuman in Luxembourg ter postaja na bruseljskem letališču, ki so najbližje mestom napada. V Bruselj in iz njega sicer ne vozijo vlaki Eurostar in Thalys, letalske družbe pa so morale zaradi zaprtja letališča Zaventem odpovedati več kot 500 poletov. Letališče bo zaradi napadov ostalo zaprto vsaj še v sredo, kot je povedal prvi mož letališča Arnaud Feist, pa naj bi o odprtju v četrtek še razmišljali. Zaradi napadov so stopnjo pripravljenosti zvišali tudi v številnih drugih evropskih državah, kar lahko za potnike pomeni dodatne zamude. Stopnjo pripravljenosti so zvišali tudi drugje po evropskih letališčih in železnicah, med drugim v Parizu, Amsterdamu, Londonu, Frankfurtu in Moskvi, pa tudi na drugi strani Atlantika, kjer so navzočnost protiterorističnih sil povečali v New Yorku in Washingtonu.


Michel pozval k solidarnosti
"Danes sta se zgodila dva atentata. Na nekaj točkah še vedno obstaja nevarnost, tam so močno poostreni varnostni ukrepi. Bolj kot kadar koli prej prosim, da ostanemo mirno in predvsem solidarni. Pred nami je velik preizkus solidarno
sti. Budno spremljamo dogajanje. Še enkrat, vse bomo naredili, da bomo razmere obvladali na najboljši mogoč način," je na izredni novinarski konferenci povedal belgijski premier Charles Michel.

Kot je še dejal, se razmere spreminjajo iz minute v minute, zato še ni natančnih podatkov o žrtvah in ranjenih. Michel je dodal, da še nimajo informacij o odgovornih in ali so napadi povezani s petkovo aretacijo Salaha Abdeslama.

Pred štirimi dnevi v Bruslju aretiran Abdeslam
Eksplozije so v Bruslju odjeknile štiri dni po aretaciji Salaha Abdeslama, ki so ga v belgijski prestolnici prijeli v petek. Abdeslam je glavni osumljenec novembrskih terorističnih napadov v Parizu. Sumijo, da je bil Abdeslam zadolžen za logistično izvedbo pokolov v francoski prestolnici. V napadu se je razstrelil tudi njegov starejši brat Brahim. Vodja napadov je bil vidni pripadnik Islamske države Abdelhamid Abaaoud, s katerim naj bi bil Abdeslam tesno povezan. Abdeslam in Abaaoud sta odraščala v zloglasni revni bruseljski četrti Molenbeek.

Adria Airways sporoča, da sta današnji večerni polet v Bruselj in jutrišnji jutranji polet v Bruselj iz Ljubljane odpovedana. Prioriteta je skrb za potnike, Adria je v navezi z veleposlaništvom RS-a v Bruslju in ministrstvom za zunanje zadeve.

Bruselj tarča terorističnih napadov
Obsodbe napada v Bruslju
Pričevanje Slovenca, ki je doživel eksplozijo