Ulice New Delhija so zavzeli protestniki. Foto: EPA
Ulice New Delhija so zavzeli protestniki. Foto: EPA
Policija je imela veliko dela s huligani. Foto: EPA

Protesti so zahtevali tudi prvo žrtev. V Imphalu na severozahodu Indije je bil v policijskem streljanju ubit 36-letni snemalec indijske televizije, ki je poročal s protestov proti spolnemu napadu na neko tamkajšnjo filmsko igralko, ki je javno spregovorila o spolnem nasilju. Policija je posredovala, potem ko je na protestu izbruhnilo nasilje.

Čeprav so mestne oblasti prepovedale proteste po sobotnem izbruhu nasilja, so se tudi v nedeljo v New Delhiju nadaljevali protesti proti spolnemu nasilju. Policija je morala že drugi dan zapored uporabiti solzivec in vodne topove, da bi razgnala več tisoč protestnikov, ki so zahtevali boljšo zaščito žensk in strožje kazni za posiljevalce.

Huligani ugrabili protest
Protestniki so se med današnjim protestom skušali prebiti do predsedniške palače, a so pot predtem zaprli policisti, zaradi česar je izbruhnilo nasilje. V spopadih je bilo ranjenih več protestnikov in policistov. Nekateri protestniki so uničevali avtomobile in policijska vozila ter netili požare. Policiste so obmetavali s kamenjem.

Policija je za izbruh nasilja okrivila huligane, ki so po njenih besedah preplavili in prevzeli miroljuben protest. "Zaradi nekaterih nasilnežev se je protest sprevrnil v kaos. Pozivamo pristne protestnike, naj se distancirajo od huliganov in nadaljujejo miroljubne proteste," je dejal policijski komisar Dharmendra Kumar.

Za posilstvo je zdaj v Indiji najvišja zagrožena kazen dosmrtni zapor, protestniki pa zahtevajo smrtno kazen. Oblasti v New Delhiju so obljubile, da bodo v prihodnje ceste in druge javne površine bolje osvetljene, poleg tega pa bo več policistov pogosteje patruljiralo po mestu.

23-letna študentka, ki jo je prejšnjo nedeljo na avtobusu v New Delhiju posililo šest pijanih moških, medtem ostaja v kritičnem, a stabilnem stanju.