Iraška vojska sporoča, da njeno napredovanje proti središču Faludže poteka dobro. Foto: EPA
Iraška vojska sporoča, da njeno napredovanje proti središču Faludže poteka dobro. Foto: EPA
Faludža
Faludža je bila v rokah skrajnežev več kot dve leti. Foto: Reuters
Faludža
Mnogi civilisti so pobegnili iz Faludže, a številni ostajajo ujeti v mestu. Foto: Reuters
Iraška vojska z ofenzivo na Faludžo

Kot je povedal poveljnik operacije, general Abdelvahab Al Sadi, so iraške sile v mesto vstopile ob podpori letal mednarodne koalicije in iraških letalskih sil ter topništva in tankov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V ofenzivi sodeluje vojska, policija in protiteroristične enote, v mesto pa so ob zori prodrli s treh strani. Pri tem so naleteli na odpor džihadistov. V mestu je sicer ujetih več kot 50.000 civilistov.

Iraške sile "nenehno napredujejo", rezultati pa bodo znani v nekaj urah, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA danes povedal general Jakia Rasul.

Faludža, ki leži okoli 50 kilometrov zahodno od Bagdada, je bila prvo večje iraško mesto, ki je ob prodiranju pripadnikov Islamske države leta 2014 padlo v roke skrajnežev, čemur je sledila zasedba večjega dela severa Iraka, s katerim so povezali zasedena ozemlja v sosednji Siriji.

V ponedeljek zjutraj so enote iraške vojske napadle južni del mesta in postopoma napredovale ob podpori zračnih napadov ameriške vojske. Po poročanju očividcev se nenehno slišijo eksplozije in streljanje.

Vojski pomagajo šiitske milice
Operacija za osvoboditev Faludže se je začela 23. maja, ko je iraška vojska ob pomoči šiitske milice še stisnila obroč okoli mesta. Šiitska milica pod imenom Ljudska mobilizacija je pregnala skrajneže iz Saklavije severno od Faludže, medtem ko je zagotovila, da v napadu na samo mesto ne bo sodelovala in tako ne bo spodbujala sektaškega spora.

Tamkajšnje večinsko sunitsko prebivalstvo namreč z nezaupanjem gleda na sodelovanje šiitskih milic, ki imajo podporo v Iranu in so v preteklosti prispevale k poglobitvi sektaškega nasilja.

Faludža je simbol sunitskega upora proti ameriški okupaciji Iraka po napadu leta 2003 in proti novi oblasti v rokah večinskih šiitov, ki je prevzela vodenje države po padcu nekdanjega predsednika Sadama Huseina.

Brez hrane, vode in zdravil
Ob ofenzivi na Faludžo so se oglasile mednarodne človekoljubne organizacije in opozorile na nemogoče humanitarne razmere v mestu, kjer je še vedno ujetih okoli 50.000 civilistov z omejenim dostopom do hrane, pitne vode in zdravil.

Napad na Faludžo predstavlja korak proti zavzetju drugega največjega iraškega mesta Mosul, ki ga je Islamska država zasedla v bliskoviti ofenzivi pred dvema letoma in v katerem je pred tem živelo dva milijona ljudi.

Iraški premier Hajder Al Abadi upa, da bi Mosul lahko osvojili do konca leta in tako zadali usoden udarec Islamski državi. Kurdske sile pešmerga so v nedeljo sprožile napad na vasi okoli 20 kilometrov vzhodno od Mosula v pripravi terena za napredovanje proti prestolnici severa Iraka.

Medtem je bilo glavno mesto Bagdad danes tarča treh smrtonosnih napadov, v katerih je umrlo več kot 20 ljudi, več kot 50 pa jih je ranjenih.

Iraška vojska z ofenzivo na Faludžo