Nebo nad Rimom so preletela letala, ki so za seboj pustila sledi v barvah italijanske zastave. Foto: Reuters
Nebo nad Rimom so preletela letala, ki so za seboj pustila sledi v barvah italijanske zastave. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Berlusconi bo imel ob robu slovesnosti številna dvostranska srečanja. Foto: Reuters
Türk v Italiji ob 150. obletnici

Italija danes praznuje 150 let svoje združitve ali Risorgimenta, političnega in družbenega procesa, ki je leta 1861 pripeljal do združitve vseh manjših držav na Apeninskem polotoku v enotno državo Italijo. Venec neznanemu vojaku je položil italijanski predsednik Giorgio Napolitano, napovedane pa so še številne druge slovesnosti, ki so se začele z vojaško parado, nadaljevale se bodo s koncertom v vladni palači in končale s slavnostno večerjo, ki se je bodo udeležili številni svetovni državniki.

Tudi ob tokratni proslavi pa ni šlo brez zapletov. Množica ljudi, ki si je prišla ogledat vojaško parado, je premierja Silvia Berlusconija ob prihodu k spomeniku domovine izžvižgala, del množice pa ga je pozdravil s ploskanjem. Predsednika Napolitana je množica pozdravila z bučnim ploskanjem.

Rim je postal varnostna trdnjava
V vojaški paradi, ki naj bi predvidoma trajala 80 minut, sodeluje več kot 5.700 vojakov in civilistov ter več sto vojaških vozil. Končala se bo s preletom letal, ki bodo za seboj pustila dimno sled v barvah italijanske zastave.

Središče Rima se je spremenilo v "trdnjavo", saj za varnost skrbi približno 2.500 policistov, na območjih posebnega pomena pa so posebne varnostne enote. Med 6. in 22. uro nad Rimom velja prepoved letenja, številne ulice v središču mesta pa so zaradi vojaške parade zaprte za promet, zaprte so tudi nekatere postaje podzemne železnice.

Številni visoki gostje iz tujine
Slavnostnih dogodkov se udeležujejo številni tuji gostje, med njimi tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je v Rim pripotoval že v sredo, ameriški podpredsednik Joe Biden, generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, Evropsko unijo bo zastopal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, Afriško unijo njen predsednik Jeran Ping, v imenu Arabske lige pa se bo slovesnosti udeležil generalni sekretar v odhodu Amr Musa.

V okviru več kot 80 delegacij so v italijansko prestolnico prispeli še turški predsednik Abdullah Gül, španski kralj Juan Carlos, nemški predsednik Christian Wulff, izraelski predsednik Šimon Peres in afganistanski predsednik Hamid Karzaj.

V Rim je odpotoval tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki si bo v spremstvu soproge Barbare Miklič Türk najprej ogledal vojaško parado, nato pa ju bo v predsedniški palači na Kvirinalu sprejel italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

Ob slovesnostih tudi politična srečanja
Ob slovesnostih bodo potekala tudi številna druga dvo- ali tristranska srečanja. Medvedjev in Biden se bosta po vojaški paradi udeležila tristranskega srečanja z italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem, Ban Ki Mun pa se bo srečal s predsednikom Napolitanom, premierjem Berlusconijem in italijanskim zunanjim ministrom Francom Frattinijem, z Berlusconijem pa se bosta srečala tudi Van Rompuy in Karzaj.

Türk v Italiji ob 150. obletnici