Dovolj! Italija ni bordel! Tudi tvoja mati je bila ženska! in 'Rade imamo seks, ne bunga bunga,' je le nekaj napisov, ki jih je moč videti na protestih. Foto: Reuters
Dovolj! Italija ni bordel! Tudi tvoja mati je bila ženska! in 'Rade imamo seks, ne bunga bunga,' je le nekaj napisov, ki jih je moč videti na protestih. Foto: Reuters
Ženske proti Berlusconiju

Po vsej Italiji se je zbralo na tisoče žensk, ki zahtevajo odstop premierja Berlusconija in nasprotujejo podobi žensk v Italiji, ki jo svetu posredujejo mediji in politika. "Zdaj je dovolj!" vzklikajo ženske na ulicah italijanskih mest, od Milana na severu do Palerma na jugu države, ter zahtevajo več spoštovanja.

Na protestu v Palermu na Siciliji se je zbralo najmanj 5.000 udeleženk, v Rimu pa se bo veliko zborovanje začelo okoli 14. ure z minuto molka. Udeležbo so obljubile tudi številne političarke in igralke. Protestni shodi in zborovanja naj bi sicer potekali v skupno kar 230 mestih v Italiji in tudi v tujini.

V Milanu demonstrantke kot simbol protesta nosijo bele šale, v južnoitalijanskem mestu Andria pa rože. "Ta roža simbolizira spoštovanje in dostojanstvo žensk, besedi, ki ju je Berlusconi že zdavnaj pozabil," je pojasnila ena izmed organizatork protestov.

Ženske motijo spolni škandali in podoba žensk v Italiji
Sodu dno je po mnenju številnih Italijank izbilo, ko je prišlo na dan, da premier Berlusconi v svoji zasebni rezidenci prireja razuzdane zabave z dekleti na poziv. Še zlasti ga bremenijo obtožbe, da je plačal za spolne odnose z mladoletno maroško prostitutko Ruby, zaradi česar proti njemu teče tudi preiskava.

Organizatorke protestov poleg premierja moti tudi "nespodobno predstavljanje žensk v časopisih, na televiziji in v javnosti kot golih objektov spolne trgovine", zahtevajo pa še konec diskriminacije žensk na trgu dela in slabo urejenega otroškega varstva ter več služb za polovični delovni čas in več spodbud za družine.

Ženske proti Berlusconiju