Protesti so se ponekod sprevrgli v izgrede. Foto: Reuters
Protesti so se ponekod sprevrgli v izgrede. Foto: Reuters
Italija v primežu protivladnih protestov

V 25 italijanskih mestih se je zbralo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti varčevalnim ukrepom vlade premierja Mattea Renzija. Sindikati med drugim zahtevajo povišanje že več let zamrznjenih plač za javne uslužbence in ustrezna sredstva za temeljito reformo javne uprave.

V Padovi so izbruhnili izgredi med policisti in študenti, v katerih je bil ranjen policist. Do spopadov je prišlo tudi v Milanu, kjer je policija uporabila solzivec. V Torinu je policija študentom, ki so sodelovali na protestih v središču mesta, med drugim zaplenila dimne bombe in petarde. V Neaplju so demonstranti v znak protesta blokirali dovoz na avtocesto, kar je povzročilo velike prometne zastoje.

Napeto je bilo tudi na protestih v Rimu, kjer je deset delavcev med drugim na Koloseju razvilo transparent proti načrtom Renzijeve vlade za lažje odpuščanje delavcev in privatizacijo komunalnih služb. Stavbo ministrstva za gospodarstvo so protestniki obmetavali z jajci in solzivcem. Z jajci in barvo so protestniki obmetavali tudi nemško veleposlaništvo v Rimu.

Zaradi stavke v primestnem prometu so v italijanskem glavnem mestu nastali tudi veliki prometni zastoji, na rimskem letališču Fiumicino pa so morali odpovedati 22 poletov.

Stavkovni val
Italiji se napovedujejo še nove stavke. Največji italijanski sindikat CGIL je za 5. december pozval k osemurni splošni stavki. Stavkali naj bi tako v javnem kot zasebnem sektorju. Poleg stavke bodo pripravili tudi demonstracije. Hkrati je CGIL pozval tudi druge sindikate, naj se jim pridružijo.

Renzi je v pogovoru za dnevnik La Stampa dejal, da bo ne glede na nasprotovanje sindikatov in skrajno levo usmerjenih predstavnikov znotraj svoje levosredinske Demokratske stranke, nadaljeval reformo trga delovne sile. "Želim, da bi zakonodaja začela veljati 1. januarja," je dejal italijanski premier.

Prav na današnji dan protestov so uradni podatki pokazali, da je italijansko gospodarstvo tudi v tretjem četrtletju v recesiji, v kateri je že rekordno dolgo. Po napovedih analitikov naj bi se recesija končala v prihodnjem letu, a se Italiji napoveduje zgolj šibka gospodarska rast.

Italija v primežu protivladnih protestov