Delavci v poškodovane reaktorje niso vstopili od potresa 11. marca, v notranjost so poslali robote. Foto: Radio Slovenija
Delavci v poškodovane reaktorje niso vstopili od potresa 11. marca, v notranjost so poslali robote. Foto: Radio Slovenija

Japonska vlada trdi, da je odstranitev okoli 10.000 ton visoko radioaktivne vode ključen korak na poti do ponovne vzpostavitve delovanja hladilnih sistemov, ki so se ustavili po potresu in cunamiju 11. marca.

Za hlajenje reaktorjev so po ustavitvi delovanja hladilnih sistemov porabili tisoče ton morske in sladke vode in tako ustvarili velike količine radioaktivne odpadne vode, del katere je zalil stavbe turbin treh od šestih reaktorjev, del pa je tudi odtekel v morje.

Visoko radioaktivna voda sedaj delavcem Tepca, upravitelja elektrarne, onemogoča popravila, s katerimi bi ponovno vzpostavili sisteme hlajenja. Tepco je sporočil, da bodo radioaktivnoe vodo iz stavbe turbine drugega reaktorja pretočili v napravo za obdelavo odpadne vode s prostornino 30.000 ton.

Tepco pričakuje, da se bodo razmere v nuklearki stabilizirale v šestih do devetih mesecih. Upravitelj Fukušime namerava v naslednjih treh mesecih zmanjšati uhajanje radioaktivnosti, nato pa v treh do šestih mesecih znižati temperaturo v reaktorjih.

Prvič od nesreče v nuklearki Fukušima je Tepco v svet poslal slike notranjosti reaktorjev, ki so jih posneli roboti v nedeljo in ponedeljek.