Koptske kristjane mora krotiti policija. Foto: Reuters
Koptske kristjane mora krotiti policija. Foto: Reuters
Papež Šenuda III.
Protestniki obljubljajo, da bodo zaščitili papeža Šenuda III. Foto: Reuters
Kopti v Egiptu protestirajo

Na stotine ljudi je demonstriralo v Aleksandriji, drugem največjem egiptovskem mestu, in v prestolnici Kairo. Zahtevali so boljšo varnost za kristjane. Medtem je policija priprla več ljudi, ki jih sumi sodelovanja v sobotnem napadu, v katerem je umrlo 21 ljudi.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče, analitiki pa menijo, da bo sum padel na islamske radikalce, naklonjene Al Kaidi. Oblasti so sprva mislile, da je eksplozijo povzročila bomba, podtaknjena v avtomobilu, pozneje pa se je izkazalo, da se je v množici razstrelil samomorilski napadalec.

Protestniki napadli vladne ministre
V nedeljo so demonstranti napadli vladne ministre, ki so prišli v katedralo svetega Marka v Kairu, sedež ortodoksnega papeža Šenuda III., da bi mu izrekli sožalje. Avtomobil enega izmed ministrov so zasuli s kamenjem. Protesti so se nadaljevali pozno v noč, posredovala je policija. Ob protestnikih je bilo ranjenih tudi okoli 45 policistov.

Kristjani v Koptski pravoslavni cerkvi predstavljajo okoli deset odstotkov od 80 milijonov prebivalcev v Egiptu, ki so večinoma muslimani. Koptska cerkev je ena najstarejših krščanskih cerkva, ki se je ohranila tako po arabskem kot turškem osvajanju Egipta. Po legendi naj bi jo ustanovil evangelist Marko v 1. stoletju, ko je po Egiptu oznanjal novo vero. Njihova glavna značilnost je, da ostajajo "monofiziti", ki verujejo v eno naravo Boga, ne pa v troedinega Boga (Očeta, Sina in Svetega duha).

Kristjani so napadali avtomobile in protestirali pred vladnimi stavbami. "Papež Shenouda, zavarovali te bomo z našo krvjo. Revolucija, revolucija v Egiptu. Revolucija v vseh cerkvah Egipta," so vpili. Protestnike v Aleksandriji je policija razgnala s solzivcem.

Islamska država Iraka zagrozila
Vlada zagotavlja, da je poostrila varnostne ukrepe pred cerkvami, potem ko je konec lanskega oktobra militantna skupina Islamska država Iraka, ki vključuje Al Kaido v Iraku, zagrozila koptom v Egiptu.

Zadnje mesece se kopti v Egiptu pritožujejo zaradi diskriminacije. Nekateri muslimani obtožujejo cerkve, da proti njihovi volji zadržujejo posameznike, ki so se spreobrnili v islam, poroča BBC.

Okrepljeno varovanje koptov v Avstriji, Nemčiji in Franciji
Policija v Franciji, Nemčiji in Avstriji je ob samomorilskem napadu na kopte v Aleksandriji okrepila varnostne ukrepe. Za grožnjami naj bi stali muslimanski skrajneži, uperjene pa naj bi bile v praznovanje koptskega božiča 7. januarja.

Na Dunaju so še pred sobotnim napadom prejeli grožnje proti približno 150 koptom iz različnih držav, za seznamom pa naj bi stala Islamska država Irak. Na seznamu je tudi okoli 15 koptov v Avstriji, zaradi česar so jim ponudili policijsko zaščito. V Avstriji sicer živi približno 5.000 koptskih kristjanov.

Okoli 6.000 jih živi v Nemčiji. Nemška policija jim je pred praznovanjem njihovega božiča obljubila posebno varovanje. Zaskrbljenost pred morebitnim terorističnim napadom je velika.

Posebno preiskavo pred morebitnim terorističnim napadom na kopte je sprožila tudi francoska policija, potem ko je več članov Koptske cerkve v Franciji prejelo grožnje islamskih skrajnežev, je povedal koptski duhovnik v Parizu Girgus Lucas. Ta ocenjuje, da v Franciji živi približno četrt milijona koptov.

Kopti v Egiptu protestirajo