Liujeva je članica kitajske komunistične partije in ima čin majorke. Foto: EPA
Liujeva je članica kitajske komunistične partije in ima čin majorke. Foto: EPA
Šendžov
Kitajsko vesoljsko izstrelišče se nahaja v puščavi Gobi. Foto: EPA
Kitajka poletela v vesolje

Kitajska pospešeno nadaljuje osvajanje vesolja in po septembru leta 2008 bo v orbito znova poslala vesoljsko plovilo s človeško posadko. Šendžov 9 so izstrelili z vesoljskega izstrelišča Džiukvan v odročni puščavi Gobi na severozahodu države.

Astronavti se bodo v vesolju povezali z modulom Tiangong 1, ki so ga izstrelili septembra in predstavlja del kitajskega vesoljskega laboratorija. Prvič se bodo z modulom poskušali povezati ročno, vse to z namenom osvojiti tehnološko in logistično znanje, ki bo potrebno za delovanje laboratorija, vključno z bivanjem astronavtov v vesolju.

Novembra lani se je plovilo Šendžov 8 brez posadke uspešno vrnilo na Zemljo, potem ko se je v vesolju dvakrat združilo plovilo Tiangong 1, s čimer je Kitajska za ZDA in Rusijo postala tretja država na svetu, ki se ponaša s tehnologijo za združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti.

A medtem ko se v ZDA ukvarjajo s krčenjem stroškov za vesoljski program in je Rusija daleč od nekdanje vesoljske slave, Kitajska razmišlja velikopotezno glede svoje prihodnje vloge v vesolju.

Kitajski vesoljski program si prizadeva za vzpostavitev lastne vesoljske postaje v orbiti, po zgledu ruskega Mira in Mednarodne vesoljske postaje. Vseeno so Kitajci še daleč od prave vesoljske postaje, saj je Tiangong 1 šele poskusni modul in ne platforma za izgradnjo vesoljske postaje.

Ženska "jeklenih živcev"
Izstrelitev prve astronavtke je Kitajce še bolj napolnila s ponosom in Liujeva je pred vesoljsko avanturo povedala, da se veseli čudovite izkušnje, breztežnostnega prostora, videti Zemljo in seveda pogleda na domovino.

"Domovina in ljudje, hvala za zaupanje, ker ste mi dali priložnost, da v vesolju predstavljam milijone kitajskih žensk," je na izstrelišču v Džiukvanu dejala Liu, ki prihaja iz revne in gosto naseljene osrednje pokrajine Henan.

Po poročanju kitajskega časopisa China Daily morajo kitajske astronavtke izpolnjevati iste pogoje kot njihovi moški kolegi. Med drugim morajo biti poročene in zaželeno je, da so ob tem tudi matere. Pri zadnjem pogoju oblasti izpostavljajo skrb, da bi sevanje lahko vplivalo na plodnost.

Prav zaradi Liujeve je tokratna vesoljska misija pritegnila še več pozornosti med Kitajci in v medijih jo slavijo zaradi njenih "jeklenih živcev", potem ko je varno pristala s svojim lovskim letalom, v katerega pilotsko kabino so se zaleteli ptiči in povzročil, da je bilo vetrobransko steklo prekrito s krvjo.

Kitajka poletela v vesolje