Obisk papeža so pozdravili predstavniki vseh verskih skupnosti v Libanonu. Foto: EPA
Obisk papeža so pozdravili predstavniki vseh verskih skupnosti v Libanonu. Foto: EPA

Kristjane in muslimane na Bližnjem vzhodu je pozval k prizadevanjem za življenje v harmoniji.

Tisti, ki želijo živeti v miru, se morajo spremeniti v srcu, to pa vključuje "zavračanje maščevanja, priznavanje napak drugih, sprejemanje opravičila in nazadnje oproščanje, je dejal papež na sprejemu v predsedniški palači, kjer se je srečal s predsednikom države Michelom Sleimanom in drugimi političnimi ter verskimi predstavniki.

"Le oproščanje, dano in sprejeto, lahko postavi temelje za spravo in svetovni mir," je dejal papež, ki je v Libanon prispel v petek in bo ostal do nedelje, ko bo tudi vrhunec obiska - maša na prostem v Bejrutu, ki naj bi se je udeležilo 350.000 ljudi.

Papež je poudaril, da kristjani in muslimani sobivajo na Bližnjem vzhodu že več stoletij. "Ni nenavadno, če sta dve veroizpovedi znotraj ene družine. Če je to mogoče znotraj družine, zakaj ne bi bilo mogoče na ravni celotne družbe?" se je vprašal in dodal, da je to mogoče doseči le z medsebojnim spoštovanjem, željo po medsebojnem razumevanju in neprekinjenim dialogom.

Med vožnjo s papamobilom po ulicah Bejruta je papeža pozdravilo na tisoče vernikov, ki so mahali z zastavicami v barvah Libanona in Vatikana.

Ob petkovem prihodu v Libanon se je papež zavzel za ustavitev dobave orožja sosednji Siriji, kjer že leto in pol divja vojna. Benedikt XVI. se je izrekel tudi proti nestrpnosti in fundamentalizmu.