Kraljica Elizabeta II. se je s princem Filipom ob strani v kočiji popeljala po središču Londona in pozdravila množico ljudi. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II. se je s princem Filipom ob strani v kočiji popeljala po središču Londona in pozdravila množico ljudi. Foto: EPA
Princ William
Princ William je kot poveljnik častne čete, kar je postal feburarja letos, sodeloval v paradi. Foto: Reuters
Camilla in Catherine
Catherine se je v kočiji peljala s svojo taščo, Camillo, vojvodinjo Cornwallsko. Foto: EPA

Kraljica je rojstni dan v ozkem družinskem krogu uradno praznovala 21. aprila v Windsorskem gradu. Njen osebni praznik aprila zaznamujejo le s častno salvo, uradne slovesnosti po vsej državi in velika vojaška parada Trooping the Colour ob jubileju pa vsako leto potekajo šele drugo soboto v juniju.

Gre za tradicijo, ki jo je uvedel kralj Edvard III. na začetku 20. stoletja. Sam je namreč rojstni dan praznoval novembra, a je uradno slovesnost zaradi lepšega vremena prestavil na poletje, zdaj pa ji sledijo vsi britanski monarhi. Prihodnje leto bo kraljica zaznamovala že 60-letnico vladanja.

V paradi sodeloval tudi kraljičin vnuk
Vojaške parade v kraljičino čast sta se udeležila tudi princ William in njegova novopečena žena, vojvodinja Cambriška, Catherine. Princ je na konju, v rdeči uniformi irske garde z modro lento in v tradicionalnem pokrivalu britanske vojske iz medvedje kože kot poveljnik častne straže sodeloval tudi v sami paradi, Catherine pa je slovesnosti spremljala s kočije, kjer se je peljala z drugimi člani kraljeve družine.

Parade se je udeležilo tudi na tisoče Britancev in obiskovalcev britanske prestolnice. Slavje v srce Londona vsako leto pritegne na tisoče ljudi.

Kraljica počasi ruši rekorde
Kraljica Elizabeta II. se je kot Elizabeth Alexandra Mary, prvi otrok princa Alberta in Elizabete, vojvode in vojvodinje Yorških, ki sta pozneje postala britanska kralj Jurij V. in kraljica Elizabeta, rodila 21. aprila 1926 v Londonu. Bila je tretja v vrsti za krono, po stricu in očetu. Toda ko je kralj Edvard VIII. decembra leta 1936 odpovedal kroni, da se je lahko poročil z Američanko Wallis Simpson in je krona pripadla njenemu očetu Juriju VI., je Elizabeta postala naslednica. Kraljica je postala po smrti svojega očeta leta 1952, ko je bila stara samo 25 let.

Kraljico so slovesno okronali v Westminstrski opatiji 2. junija leta 1953. Njeno kronanje leta 1953 je bilo prvo, ki so ga prikazali na televiziji, prek televizijskih zaslonov pa si je slovesnost ogledalo več kot 20 milijonov ljudi. Trenutno je monarhinja s tretjim najdaljšim stažem v zgodovini Velike Britanije, pred njo sta le kralj Jurij III., ki ga bo kraljica prehitela prihodnje leto, in kraljica Viktorija, ki je Veliki Britaniji kraljevala 63 let.

Kraljica na čelu Commonwealtha narodov
V prvih letih kraljevanja je veliko pozornosti namenila razvoju Združenega kraljestva, saj se je nekdaj veličastni imperij manjšal in se sprva preoblikoval v novi Britanski Commonwealth in nato v Commonwealth narodov, ki združuje 54 nekdanjih britanskih kolonij in kjer živi skoraj tretjina svetovnega prebivalstva. Elizabeta je pri ohranitvi dobrih odnosov z nekdanjimi kolonijami odigrala pomembno vlogo. V desetletjih vladanja je obiskala številne države in se lahko pohvali z največ državniškimi obiski v zgodovini.

Svojega moža, princa Phillipa, vojvodo Edinburškega, je spoznala, ko je bila stara le 13 let, on pa 18 let. Poročila sta se 20. novembra 1947. Imata štiri otroke, princa Charlesa, princeso Anne ter princa Andrewa in Edwarda. Charles, ki je naslednji v vrsti za prestol, je 20. aprila postal rekorder v čakanju, saj na svoje mesto kot britanski kralj čaka že 59 let, dva meseca in 14 dni. Za Charlesom sta na vrsti za prestol njegova sinova, princa William in Harry.