Caracas Foto: EPA
Caracas Foto: EPA

Število doslej najhujših protestov proti desetmesečni vladavini Madura se je povzpelo na 14. En študent je umrl, potem ko je padel s strehe, kamor se je zatekel pred policijo, ki je razganjala množico.

"Zavedamo se, da vznemirjamo ljudi, a moramo prebuditi Venezuelo," je dejal 23-letni študent Pablo Herrea ob barikadi v premožni soseski prestolnice Caracas.

Postavljanje barikad in zažiganje pnevmatik se nadaljuje kljub pozivu opozicijskega voditelja Henriqueja Caprilesa k miroljubnim protestom.

"Umirajoča vlada"
41-letni Capriles je v ponedeljek zavrnil povabilo na pogovore z Madurom v okviru srečanja z župani in guvernerji, za katerega so številni pričakovali, da bo odprl pot do dialoga med obema stranema.

"To je umirajoča vlada ... nočem biti kot orkester na Titaniku," je dejal Capriles in dodal, da predsedniška palača ni prostor, kjer bi se pogovarjali o miru, saj gre za središče operacij za kršitve človekovih pravic. Madura je označil za "napako v zgodovini države".

Capriles in drugi predstavniki opozicije od vlade zahtevajo izpustitev zaprtega vodjo protestov Leopolda Lopeza in več deset zaprtih študentskih protestnikov.

Kljub največjim protestom proti Maduru doslej pa poznavalci ne pričakujejo, da bi lahko njegova vlada padla ali da bi bil ogrožen izvoz energentov v največji latinskoameriški proizvajalki nafte.

Po besedah Madura so nasilni protesti dosegli le združitev chavistov, privržencev nekdanjega predsednika Huga Chaveza. Svoje nasprotnike je obtožil poskusa državnega udara ob podpori Washingtona.

Predsednik je za sredo sklical "nacionalno mirovni konferenco", ki naj bi se je udeležile "vse družbene, politične, sindikalne in verske skupine". Napovedal je, da bo narodno skupščino zaprosil, da oblikuje komisijo resnice, ki naj bi preverila ozadje protestov.