Michelle Obama in Peng Lijuan v Prepovedanem mestu. Prvi dami se morata pogovarjati prek prevajalcev, saj nobena ne govori jezika druge. Foto: Reuters
Michelle Obama in Peng Lijuan v Prepovedanem mestu. Prvi dami se morata pogovarjati prek prevajalcev, saj nobena ne govori jezika druge. Foto: Reuters

Strokovnjaki uradni obisk ameriške prve dame na Kitajskem, kjer je njena gostiteljica kitajska prva dama Peng Lijuan, opisujejo kot "poskus mehke diplomacije". Ženski bosta zaobšli najbolj pereče teme med državama, kot so človekove pravice, trgovinski sporazumi in mednarodna vprašanja. Namesto tega bo Michelle Obama obiskala več šol v treh kitajskih mestih, kjer bo otrokom govorila o pomembnosti izobraževanja in zavedanju samega sebe.

"Z obiskom in celotnim programom prve dame želijo ZDA sporočiti, da odnosi med ZDA in Kitajsko ne potekajo le na ravni voditeljev, ampak da gre za odnos med ljudmi. Glede na vlogo, ki jo bosta državi igrali v 21. stoletju, je izjemno pomembno, da ohranjamo tesne stike na najvišji ravni, hkrati pa gradimo odnose z ljudmi, posebej z mladimi," so sporočili iz Bele hiše.

Skupaj tri generacije
Ženski del družine Obama je v Pekingu že poziral v Prepovedanem mestu, obiskale so tudi eno izmed pekinških šol, se udeležile tečaja kaligrafije, Michelle pa je v roke prijela tudi namiznoteniški lopar. V prihodnjih dneh bo Obamova obiskala mesti Šian in Čengdu, v katerem bo s tamkajšnjimi študenti razpravljala o kulturni izmenjavi ter prednostih študija v tujini ter si ogledala zavetišče za pande in Kitajski zid. Zanimivo, da se je druščini pridružila tudi Michellina mati Marian Robinson. "Menim, da bodo gostitelji tako še bolj razumeli pomen družine in dejstvo, da skupaj potujejo tri generacije, ni nezanemarljivo," je dejala vodja urada Michelle Obam, Tina Tchen.

Pengova, odlična operna pevka, ki je bila pred desetletjem mnogo bolj znana od svojega moža, predstavlja preobrat v vlogi kitajskih prvih dam, saj se pogosto pojavlja ob Šiju na različnih uradnih dogodkih, tudi v tujini, kar do zdaj ni bila navada. Znana je postala tudi kot zagovornica osveščanja o nevarnostih aidsa.

Prihodnji teden se bosta v Haagu na vrhu o jedrski varnosti srečala tudi oba predsednika Barack Obama in Ši Džinping.