V Riu de Janeiru se je zbralo 15.000 ljudi. Foto: Reuters
V Riu de Janeiru se je zbralo 15.000 ljudi. Foto: Reuters
Množični protesti proti Dilmi Rousseff

Največ, okoli 580.000 protestnikov, se je zbralo v Sao Paulu, sicer pa so protesti potekali v več kot 70 mestih po vsej državi. Številni protestniki so mahali z brazilskimi zastavami in nosili rumene majice domače nogometne reprezentance. Vzklikali so slogane proti korupciji in vladajoči Delavski stranki.

Rousseffova se je pod pritiski znašla zaradi slabega gospodarskega stanja v državi, vpletena pa naj bi bila tudi v korupcijsko afero Petrobras. Brazilski generalni tožilec Rodrigo Junot je pred dvema tednoma vrhovnemu sodišču izročil seznam 54 ljudi, proti katerim želi sprožiti preiskavo v okviru največje korupcijske afere v državi.

Sistematično podkupovanje?
V naftnem koncernu Petrobras naj bi se pri podeljevanju naročil pojavljalo sistematično podkupovanje, v katerega naj bi bili vpleteni tako posamezni politiki kot politične stranke. Zaradi afere je že odstopila direktorica Petrobrasa Maria das Gracas Foster, kritike pa so bile izrečene tudi na račun vladajoče stranke PT in Rousseffove, ki je bila dlje časa predsednica nadzornega sveta Petrobrasa.

Njeni zagovorniki trdijo, da je pozivanje k ustavni obtožbi le pet mesecev po njeni izvolitvi na drugi predsedniški mandat poskus državnega udara. Opozicijske stranke so proteste podprle, niso pa se pridružile pozivom k t. i. impeachmentu.

Množični protesti proti Dilmi Rousseff