Grob Michaela Browna. Foto: Reuters
Grob Michaela Browna. Foto: Reuters

Smrt 18-letnega Browna 9. avgusta lani je sprožila nasilne nemire in spodbudila razpravo o odnosih do temnopoltih v ZDA, še posebej neenakopravne obravnave policistov do njih. Brownov oče je v soboto dejal, da se trudi ohraniti spomin na sina in storiti vse, kar je mogoče, za krepitev moči ljudi.

Na vprašanje, kaj se je spremenilo v odnosih med pripadniki različnih ras v ZDA v zadnjem letu dni, je odgovoril: "Zame nič. Nekatere družine so dobile zadoščenje zaradi zapuščine Michaela Browna, in to jim je pomagalo. Jaz pa se še vedno prebijam."

Množica je vzklikala slogane, kot so: "Roke gor, ne streljajte!" in "Za koga to počnemo? To počnemo za Mika Browna".

Nekaj vroče krvi
Shod je mirno potekal podnevi, pozneje pa so se strasti razgrele pred sedežem krajevnih policijskih oblasti. Tam se je zbralo okoli 200 ljudi, ki so zahtevali odhod "morilskih policistov". Nekaj protestnikov je preskočilo postavljene barikade in se fizično spopadlo z možmi v modrem, vseeno pa se je množica pozneje razšla brez večjih incidentov. Demonstranti so sicer predtem na žaru spekli prašiča, ki so mu nadeli policijsko kapo. Njegovo glavo so nato skušali vsiliti v roke policistom.

V nedeljo se bodo protestniki v Fergusonu, ki je sicer predmestje St. Louisa v Misuriju, znova zbrali. S štirimi in pol minutami tišine se bodo spomnili na štiri in pol ure, kolikor je na ulici ležalo truplo Browna, preden so ga po usodnem streljanju odpeljali. V tišini bodo odšli do cerkve, kjer bo potekala maša.

Se je kaj spremenilo?
V ZDA po Brownovi smrti - ustrelil ga je belopolti policist Darren Wilson, še naprej odmevajo primeri policijskih ubojev temnopoltih mladeničev. Zelo glasni so očitki, da ameriški policisti veliko prej posežejo po smrtonosnem orožju, kadar so osumljenci temnopolti. Wilson je sicer trdil, da je streljal v samoobrambi, novembra pa je zamenjal službo.