Parada je minila v veselem in pozitivnem duhu. Foto: EPA
Parada je minila v veselem in pozitivnem duhu. Foto: EPA

Amsterdam so preplavile živopisane zastave. Del parade poteka tudi po kanalih, po katerih so se udeleženci popeljali z ladjicami. Svojo je imela na paradi tudi nizozemska nogometna zveza, ki je z udeležbo nogometašev in selektorja nizozemske reprezentance Louisa van Gaala podprla prizadevanja za pravice istospolno usmerjenih in jim izrazila podporo.

Izrazili nestrinjanje z Rusijo
Parade sta se med drugim udeležila tudi obrambna ministrica Jeanine Hennis-Plasschaert in vodja evroskupine in finančni minister Jeroen Dijsselbloem. "Danes lahko vidite, kakšno stanje želimo na področju pravic gejev," je ob tem dejal Dijsselbloem.

Številni so sicer svojo udeležbo izkoristili za izraz nestrinjanja z dogajanjem v Rusiji, kjer je ruski predsednik Vladimir Putin junija razglasil zakon, ki prepoveduje "gejevsko propagando". Ta bo po mnenju kritikov vladi še dodatno odprl vrata za preganjanje istospolno usmerjenih.

Putin je Nizozemsko obiskal aprila in takrat so ga pričakali številni protestniki. Danes so številni nosili majice z napisom "Parada ponosa za Rusijo".