Krog okoli Mugabeja zanika, da bi se predsednik zdravil za rakom na prostati. Foto: EPA
Krog okoli Mugabeja zanika, da bi se predsednik zdravil za rakom na prostati. Foto: EPA
Robert Mugabe s soprogo Grace
Predsendika je spremljala žena Grace. Foto: EPA

90-letni Mugabe je rojstnodnevno zabavo priredil na nogometnem stadionu v mestu Marondera, okoli sto kilometrov od prestolnice Harare, kjer ga je prišlo pozdravit več tisoč ljudi, ki so lahko videli, kako je dolgoletni predsednik v zrak izpustil 90 balonov.

Mugabe je na čelu Zimbabveja že od razglasitve neodvisnosti leta 1980. Za številne Afričane je simbol boja za osvoboditev, za druge množični kršilec človekovih pravic, ki je z naravnimi viri bogato državo in nekoč eno zglednejših afriških gospodarstev s svojo politiko v zadnjem desetletju in pol spravil na rob propada.

Na zabavi je bil videti prešerno razpoložen in dobrega zdravja, potem ko se je v petek, ko je imel rojstni dan, vrnil naravnost iz Singapurja, kjer je prestal očesno operacijo.

Udeležencem zabave, ki je bolj spominjala na političen shod, je Mugabe namenil eno uro dolg govor, v katerem ni mogel mimo tradicionalnega besednega obračunavanja z Britanci, ki jih pogosto krivi za težave Zimbabveja in obtožuje umazane kampanje proti njemu.

"Britanci, ne sovražimo vas. Samo svojo državo ljubimo bolj kot vas," je dejal in se ob tem pohvalil, da je prejel čestitke številnih svetovnih voditeljev, med njimi iz Rusije in Kitajske.

Špekulacije o zdravju
Zaupal je tudi, da se kljub svojim letom počuti mladostno. "Mladosten in poln energije sem - kot devetletni deček," je dejal eden izmed afriških voditeljev z najdaljšim stažem.

Mugabe je dejal, da ne pije alkohola in ne kadi, kar ga ohranja vitalnega, medtem ko upokojitve ni omenjal. V skladu s svojim prepričanjem in preteklimi izjavami se je lotil tudi homoseksualcev, ki jih je obsodil zaradi - po njegovem mnenju - "nenaravnih dejanj".

Čeprav je še vedno trdno na čelu Zimbabveja, kjer je na lanskih predsedniških volitvah osvojil svoj sedmi predsedniški mandat, so njegova leta in špekulacije o njegovem zdravstvenem stanju že sprožile boj za nasledstvo v vladajoči stranki ZANU-PF.

Množici privržencev je obljubil, da bo obračunal z državnimi uradniki, tudi vladnimi ministri, ki so vpleteni v korupcijo in goljufije v državnih podjetjih.