Tajski protestniki (na fotografiji) so zavzeli finančno ministrstvo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Tajski protestniki (na fotografiji) so zavzeli finančno ministrstvo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Množični protesti proti bratu in sestri Šinavatra so sicer največji od leta 2010, ko je bilo ubitih več kot 90 protestnikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Bangkok
Na ulicah Bangkoka naj bi se v nedeljo zbralo od 100.000 do 180.000 protestnikov. Foto: EPA
Protestniki na Tajskem zasedli ministrstvi

Premierka Jingluk Šinavatra je dejala, da protestniki ogrožajo državno varnost in da proti tistim posameznikom, ki so zavzeli omenjeni ministrstvi, ne bo uporabila sile.

Opozicijski protestniki menijo, da je premierka le lutka v rokah svojega starejšega brata in nekdanjega tajskega premierja Taksina Šinavatre, ki je zbežal v tujino.

Glede na predlog senata o politični amnestiji bi se nekdanji tajski premier lahko vrnil v domovino brez prestajanja zaporne kazni za obsodbo o korupciji iz leta 2008. Taksin Šinavatra, ki je pobegnil v tujino, velja za dejanskega voditelja vladajoče stranke Pheu Thai.

Uslužbence pozvali, naj odidejo
Več kot tisoč protestnikov je sprva vdrlo v prostore finančnega ministrstva in nato še v zgradbo zunanjega ministrstva. Obe stavbi so vladne varnostne sile očitno pustile nezavarovane. Po vdoru na finančno ministrstvo so uslužbence pozvali, naj odidejo in se na delo vrnejo šele naslednji dan.

"Gre za miroljubno zavzetje s strani ljudi," je na novinarski konferenci v prostorih ministrstva dejal voditelj protestov in nekdanji poslanec opozicijske Demokratske stranke Sutep Taugsuban. Pozval je k zasedbi vseh vladnih agencij.

Razprava o nezaupnici premierki
Pohodi protestnikov so se začeli v zahodnem delu tajske prestolnice, kjer je v nedeljo spremembo "Taksinovega režima" zahtevalo več kot 100.000 ljudi, po nekaterih navedbah celo 180.000.

Demokratska stranka je za torek v parlamentu zahtevala razpravo o nezaupnici premierki Yingluck in glavnim članom njenega kabineta.

Taksin deli ljudstvo
Na ločenem shodu v prestolnici se je v nedeljo zbralo okoli 40.000 podpornikov vlade, kar kaže na velika politična razhajanja v državi in vzbuja bojazni na ponovitev političnih nemirov, ki jim je bila Tajska priča od leta 2006, ko je bil Taksin odstavljen z vojaškim udarom.

Njegovi nasprotniki so leta 2008 zaprli glavno letališče v Bangkoku, medtem ko so podporniki in zavezniki leta 2010 uprizorili ulične proteste, ki so popolnoma ohromili Bangkok.

Ulični protesti so se takrat končali za vojaškim zatrtjem, ki je zahtevalo več kot 90 žrtev, od tega večinoma civilnih protestnikov. Sledile so volitve, na katerih je na oblast prišla Taksinova sestra in od takrat je država relativno stabilna.

Opozicija očita vladi, da jo v resnici iz izgnanstva vodi Taksin. Olja na ogenj je prilil še predlog vlade o politični amnestiji, ki sicer po mnenju vlade pomeni nujno potreben korak do narodne sprave. Kritiki so nasprotnega mnenja in so prepričani, da bodo številne zlorabe človekovih pravic, kot so poboji civilnih protestnikov, ostale nekaznovane.

Taksin je na volitvah leta 2001 in 2005 prepričljivo zmagal, predvsem na račun glasov volivcev s podeželja in revnih slojev. A zaradi nenehnih korupcijskih škandalov je njegova priljubljenost začela plahneti, še posebej pri srednjem razredu v Bangkoku.

Protestniki na Tajskem zasedli ministrstvi