Ocene o številu protestnikov se močno razlikujejo. Foto: EPA
Ocene o številu protestnikov se močno razlikujejo. Foto: EPA
Tokratnemu protestu so se prvič pridružili tudi predstavniki komunistov. Foto: EPA

Po navedbah policije se je zbralo 14.000, po navedbah opozicijskega voditelja Sergeja Udalcova pa 150.000 protestnikov.

Protestniki so pozivali k predčasnim volitvam in Rusiji brez Putina. Na čelu protesta so hodili znani Putinovi nasprotniki, kot so nekdanji šahovski velemojster Gari Kasparov, nekdanji podpredsednik vlade Boris Nemcov ter bloger Aleksej Navalnij.

Izražali so tudi podporo članicam ruske punkovske skupine Pussy Riot, ki jih je sodišče avgusta spoznalo za krive z verskim sovraštvom vzpodbujenega huliganstva ter jih obsodilo na dve leti zapora s prisilnim delom.

Pohod milijona
Množične demonstracije proti predsedniku Putinu v Rusiji potekajo že vse od parlamentarnih volitev decembra lani. To je tretje zborovanje ruske opozicije, poimenovano Pohod milijona, po podobnih shodih, ki sta potekala 6. maja ter 12. junija.

Tokratni shod ima večji poudarek na socialni nepravičnosti kot prejšnja zborovanja. Prvič so se mu pridružili predstavniki komunistične stranke, ki je največja opozicijska stranka v parlamentu.
Okrepljeni varnostni ukrepi
V središču ruske prestolnice je nameščenih več kot 7.000 policistov, z glavnih ulic, na katerih poteka shod, so umaknili vsa vozila. Kljub sprva drugačni odločitvi so moskovske oblasti z opozicijo dosegle dogovor o pripravi zborovanja.

Protesti so potekali tudi v Sankt Peterburgu in še nekaterih drugih ruskih mestih. Tu se je po navedbah policije zbralo mnogo manj ljudi kot v Moskvi. O morebitnih aretacijah ne poročajo.