Nebo se je obarvalo v oranžno barvo. Foto: Reuters
Nebo se je obarvalo v oranžno barvo. Foto: Reuters

"Z vidika kakovosti zraka so to resne razmere," je dejal direktor oddelka za okoljsko zdravje Richard Broome in opozoril, da bi lahko prašni delci sprožili napade astme in kašlja ter povzročili vnetje oči. Posebej ogroženi so otroci, starejši in ljudje z dihalnimi težavami. Vremenoslovci ocenjujejo, da se bo vihar, ki se razteza na kar 500 kilometrih, do večera premaknil nad ocean in umiril.

Zaradi viharja je ponekod vidljivost zmanjšana na le nekaj metrov, po družbenih omrežjih pa so zaokrožile fotografije oranžno obarvanega neba. Peščeni viharji v notranjosti Avstralije sicer niso redkost, a na obalnih območjih običajno ne dosežejo takšne razsežnosti. Vihar so povzročili močni vetrovi, ki so v zrak dvignili izsušeno zemljo. V omenjeni zvezni državi se namreč od avgusta borjujejo s hudo sušo.

Zaradi slabe vidljivosti so na letališču v Sydneyju morali odpovedati več poletov.

Sydney je zadnjič tako hud peščeni vihar prizadel leta 2009. Takrat je moralo več sto ljudi poiskati zdravniško pomoč zaradi težav z dihanjem, letala pa nekaj dni niso mogla vzletati in pristajati.

Foto: EPA, Reuters