Policija se je na napade odzvala z vodnimi topovi, gumijevkami in solzivcem. Foto: Reuters
Policija se je na napade odzvala z vodnimi topovi, gumijevkami in solzivcem. Foto: Reuters
Hamburg
Čez noč so se razmere pred centrom Rote Flora umirile. Foto: Reuters
Spopadi s policijo v Hamburgu

Nasilje je izbruhnilo v soboto popoldne, ko so se protestniki zbrali, da bi izrazili svoje nestrinjanje z zaprtjem priljubljenega kulturnega središča Rote Flora. Kot je poročala policija, naj bi se v središču Hamburga zbralo več kot 7.300 protestnikov, med njimi 4.500 skrajnih levičarjev, organizatorji pa so poročali celo o 10.000 protestnikih. Protest je varovalo 3.000 policistov iz različnih nemških zveznih držav.

Ker naj bi na shodu po besedah policije že od začetka vladalo "nasilno ozračje", se je policija odločila, da bo shod končala. A so se protestniki potem podali na ulice Hamburga, kjer so se vneli spopadi med njimi in policijo. Protestniki iz vrst t. i. črnega bloka so razbijali šipe in poškodovali dva policijska avtomobila, policiste pa so obmetavali z različnimi predmeti - z dimnimi bombami in granitnimi kockami. Policisti so na napad odgovorili z vodnimi topovi, gumijevkami in solzivcem.

Ranjenih naj bi bilo 500 protestnikov, 20 huje
V izgredih in spopadih je bilo ranjenih 120 policistov, ranjenih pa naj bi bilo tudi več kot sto protestnikov, a številka še ni znana. Organizatorji protestov sicer trdijo, da je bilo ranjenih 500 protestnikov, od tega 20 huje. Policija je začasno pridržala 320 ljudi, 21 pa jih še vedno ostaja v priporu.

Sobotni izgredi so bili najhujši v Hamburgu v zadnjih letih. "Protesti so se spremenili v nasilje, kot ga v zadnjem času nismo doživeli," je povedal tiskovni predstavnik policije Mirko Streiber. Po več ur trajajočih spopadih naj bi se zadeve umirile. Organizatorji demonstracij kritizirajo policijo, da je uporabila pretirano silo.

Središče Rote Flora naj bi zaprli
Kulturno središče Rote Flora je pravzaprav staro zapuščeno gledališče v predelu Schanzenviertel. Skvoterji so ga prvič zasedli leta 1989, od takrat dalje pa velja za zbirališče levičarskih aktivistov. Tokratne proteste je zanetila napoved, da bodo gledališče zaprli in izgnali tiste, ki tam živijo, saj je stavbo od lokalnih oblasti odkupil neki zasebnik.

Spopadi s policijo v Hamburgu