Na prizorišču bombardiranja je vladal pravi kaos. Foto: Reuters
Na prizorišču bombardiranja je vladal pravi kaos. Foto: Reuters

Libijske oblasti so novinarjem pokazale trupla petih ljudi, ki so bili po trditvah tiskovnega predstavnika libijske vlade Muse Ibrahima ubiti v jutranjem letalskem napadu zveze Nato.

Novinarje so najprej odpeljali do soseske Al Arada, kjer so reševalci ob pomoči radovednežev iskali morebitne preživele v ruševinah dvonadstropne stanovanjske hiše.

Predstavnike medijev so nato odpeljali v bolnišnico, kjer so jim pokazali trupla ženske in dveh majhnih otrok, ki so bili po navedbah libijskih oblasti člani iste družine, umrli pa so v istem napadu.

Dopisnik BBC-ja je v soseski Souk Al Juma videl, kako so izpod ruševin potegnili dve trupli. Napad na eno najrevnejših sosesk v Tripolisu se je po trditvah oblasti zgodil nekaj po polnoči. Soseska je približno kilometer in pol oddaljena od vojaškega letališča, ki je pogosto tarča Natovih napadov.

"Je to ščitenje civilistov?"
Ibrahim je izrazil bojazen, da se bo število žrtev še povečalo, saj je v hiši živelo najmanj 15 ljudi. "To je hladnokrven umor. Je to ščitenje civilistov? Je to iskanje miru in demokracije v Libiji – napadanje mirnih sosesk v Tripolisu?" se je vprašal in zvezo Nato obtožil, da je "namerno ciljala civiliste" v tem "barbarskem dejanju".

Nato, ki je v preteklosti priznal, da je med letalskimi napadi pomotoma zadel civilna območja, je sporočil, da navedbe libijskih oblasti o civilnih žrtvah preučuje ter potrdil, da je v zadnjih 24 urah izvedel več letalskih napadov na Tripolis.

Incident se je zgodil manj kot 24 ur za tem, ko je libijski premier severnoatlantsko zavezništvo obtožil, da med svojimi zračnimi napadi načrtno meri na civiliste.

Od začetka operacije v Libiji, katere osnova je resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov, je Nato opravil več kot 10.000 poletov nad Libijo, kjer uporniki nadzorujejo približno tretjino države.