Malo za šalo: prednosti tega stanovanja sta najbližji možni uvoz na avtocesto in veliko parkirišče pred hišo. Foto: Reuters
Malo za šalo: prednosti tega stanovanja sta najbližji možni uvoz na avtocesto in veliko parkirišče pred hišo. Foto: Reuters

Oblasti so stanovalcem nesrečnega bloka v vasici Šjadžangjang v pokrajini Džedžjang sicer ponudile odškodnino za preselitev, a se jim je zdela prenizka, zato so jo zavrnili. Z njo bi namreč morali zgraditi nov stanovanjski blok, saj bi tega zaradi trase nove avtoceste porušili.

A vodilnim je bilo dovolj čakanja, saj so z vsemi drugimi domačini že dosegli dogovor, zato so brez dogovora zgradili štiripasovno avtocesto, ki sicer vodi do bližnje železniške postaje. Blok je zdaj videti kot vsiljivec sredi nje.

Dobra poslovna priložnost
46-letni stanovalec Džang Ling je dejal: "Niso nam ponudili dovolj denarja, zato ostajamo. A na položaj gledamo s pozitivne strani, saj se nam zaradi odlične lokacije ponujajo možnosti za dober posel. V pritličju bloka načrtujemo odprtje 'drive in' trgovine, v kateri bi vozniki in potniki lahko nakupovali kar iz avtomobilov."

Trmasti stanovalci so si izpogajali vsaj dostop v stavbo z roba avtoceste, a vprašanje je, koliko časa bodo v hiši vztrajali, ko bo po novi prometnici dejansko stekel promet. Hrup, onesnaženje in nevarnost nesreče jih bodo verjetno slej ko prej prisilili k preselitvi.