Dobrodošlica na železniški postaji v Münchnu. Foto: EPA
Dobrodošlica na železniški postaji v Münchnu. Foto: EPA
Avstrija
Begunska kriza dobiva vedno nove razsežnosti. Foto: Reuters
Avstrija
Želja prebežnikov je bila, da čim prej zapustijo Madžarsko. Foto: BoBo
Avstrija
Prebežniki se bodo iz Avstrije odpravili proti Nemčiji, ki je za večino od njih tudi končni cilj. Foto: Reuters
Avstrija
Avstrija in Nemčija sta privolili, da sprejmeta nekaj tisoč prebežnikov, ki so na Madžarskem več dni čakali na pot proti zahodni Evropi. Foto: Reuters
Avstrija
Večina prebežnikov prihaja iz Sirije, kjer že več kot štiri leta divja državljanska vojna. Foto: Reuters
Avstrija in Nemčija prebežnikom odprli vrata

ki so tja prispeli po mukotrpnem potovanju čez Madžarsko in Avstrijo. Skupno v kratkem pričakujejo še prihod približno 7.000 prebežnikov.

Nemci so prebežnike na železniški postaji pričakali s ploskanjem, poroča Reuters.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes izjavila, da se bo znotraj EU-ja zavzela za reformo begunske politike v Evropi in zahtevala pravično obremenitev vseh 28 držav članic EU-ja. Obenem je izključila povišanje davkov zaradi begunske krize. Dejala je, da ima Nemčija kot gospodarsko zdrava dežela "moč, da stori, kar je treba".

Prebežniki so se v petek kar peš odpravili iz Budimpešte proti avstrijski meji, potem ko so več dni čakali, da bi se lahko v madžarski prestolnici povzpeli na vlake proti zahodni Evropi. Avstrija se je z Nemčijo dogovorila, da prebežnikom dovoli prestopiti mejo.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je sporočila, da želi velika večina beguncev, ki so ponoči prišli v Avstrijo, potovati naprej v Nemčijo. Doslej je za azil v Avstriji zaprosilo le deset ljudi.

V soboto je iz Budimpešte proti meji z Avstrijo krenila nova skupina prebežnikov. Z avstrijskega notranjega ministrstva so sporočili, da policija za ustavitev prebežnikov ne bo uporabila sile, ampak se bo posvetila skrbi za njihovo oskrbo in zdravje.

Nemška policija je sporočila, da v soboto pričakujejo 10.000 prebežnikov, na katere se oblasti mrzlično pripravljajo, da bi bile kos tako velikemu številu.

Sto avtobusov za prebežnike
Avtobusi, ki so jih v petek zagotovile madžarske oblasti, so prepeljali prebežnike z železniške postaje Keleti v Budimpešti in tiste, ki so se peš po avtocesti odpravili proti meji. Nekateri prebežniki so se prepirali s predstavniki oblasti, ko so ponje prišli avtobusi, saj so se bali, da jih bodo aretirali. Zahtevali so, da z njimi potujejo tudi novinarji in aktivisti. Madžarske oblasti so za prevoz pribežnikov priskrbele okoli sto avtobusov.

Skupine prebežnikov so že prestopile mejo v Avstrijo, kjer so jih nekateri prebivalci pričakali z napisi dobrodošlice, medtem ko so jih človekoljubni delavci oskrbeli z vodo in sadjem. "Srečni smo, gremo v Nemčijo," je dejal eden od sirskih prebežnikov, drugi pa je dodal, da bi morali Madžarsko izključiti iz Evropske unije zaradi slabega ravnanja s prebežniki.

Madžarska je sporočila, da ne načrtuje dodatnih avtobusnih prevozov s postaje Keleti v Budimpešti na avstrijsko mejo. S petkovo odločitvijo, da jih tja prepeljejo z avtobusi, so se želeli izogniti izrednim razmeram, je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

"To je bila enkratna odločitev. Na mejo ne bomo niti s postaje Keleti niti iz sprejemnih centrov prepeljali nobenega migranta več," je dejal in dodal, da so razmere v Budimpešti v zadnjih dneh postale nevzdržne, begunci pa vse manj pripravljeni na sodelovanje in bolj agresivni.

Avstrijska policija je sporočila, da so imeli največje težave s tem, ko madžarski kolegi niso dovolili svojim avtobusom iz obmejnega kraja Hegyeshalom potnike prepeljati prek meje v avstrijski Nickelsdorf, kjer so nanje čakali vlaki in avtobusi, zaradi česar so morali prebežniki peš čez mejo.

V petek so bili na Madžarskem priča kaotičnim razmeram, ko je iz dveh azilnih centrov pobegnilo nekaj sto prebežnikov. Na železniški postaji v mestu Biscke, kamor so prebežnike v četrtek prepeljali pod pretvezo, da so namenjeni na avstrijsko mejo, je umrl pakistanski prebežnik, ko je nesrečno padel in z glavo udaril ob železniške tire.

Zaradi ravnanja s prebežniki se je madžarski premier Viktor Orban znašel na udaru kritik, a sam zatrjuje, da le ščiti zunanje meje EU-ja in Evropo pred množičnim pritokom ljudi, ki po njegovem mnenju ogrožajo evropske vrednote. Zaradi številnih prebežnikov v letošnjem letu, na Madžarsko jih je od januarja prispelo že 140.000, se je Budimpešta odločila postaviti varnostno ograjo na meji s Srbijo, ki bo tudi kmalu dokončana.

ZDA se bojijo teroristov med begunci
Potem ko je humanitarna organizacija Mednarodni odbor za reševanje (IRC) pozvala ZDA, naj odprejo svoje meje za sirske begunce, in je organizacija Oxfam dejala, da bi jih lahko Američani sprejeli najmanj 70.000, je tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest pojasnil, da so ZDA doslej prispevale štiri milijarde dolarjev humanitarne pomoči in podpirajo ZN ter vse države, ki jih je zajel val beguncev.

Državni sekretar John Kerry je dejal, da bi lahko storili več za to krizo, vendar pa tudi on ni mislil na sprejem beguncev, ampak le na večjo pomoč državam, kamor gredo.

Tudi v kongresu ni velike pripravljenosti za sprejem beguncev, čeprav se je 14 senatorjev na čelu z demokratom Dickom Durbinom iz Illinoisa zavzelo za več ameriške pomoči državam, ki gostijo begunce. Durbin pravi, da je treba sicer najprej upoštevati interese nacionalne varnosti ZDA. Newyorški republikanski kongresnik Peter King opozarja, da ne vedo, koliko morebitnih teroristov je morda med temi ljudmi, od katerih večina upravičeno beži s svojih domov.

Tudi predsednik odbora za domovinsko varnost predstavniškega doma republikanec Michael McCaul iz Teksasa je predsedniku Baracku Obami pisal, da imajo ZDA tradicijo sprejemanja beguncev z vsega sveta, v tem primeru pa da bi jih bilo zelo nevarno sprejeti več, ker teroristi izkoriščajo programe za pomoč beguncem za tihotapljenje operativcev na Zahod.

ZDA so leta 2013, za katerega so na voljo zadnji podatki, sprejele 70.000 beguncev, od tega največ iz Iraka, Mjanmara in Somalije. Do leta 2013 so sprejeli le nekaj več kot 30 sirskih beguncev. Liberalci menijo, da imajo ZDA moralno obvezo sprejeti več ljudi, saj da so zakuhale iraško vojno in druge. Konservativci pa opozarjajo na nevarnost, da pride v ZDA "volk v ovčji preobleki".

Konservativni Hudsonov inštitut poziva vlado, da je prebežnikom ali beguncem treba takoj pomagati, vendar pa le kristjanom, ki da so v Iraku in Siriji najbolj preganjani.

Avstrija in Nemčija prebežnikom odprli vrata