Po zgledu Pariza so se ob koncu shoda ugledni gostje prijeli pod roke. Foto: EPA
Po zgledu Pariza so se ob koncu shoda ugledni gostje prijeli pod roke. Foto: EPA
Shod za strpnost v Berlinu

Nemški predsednik Joachim Gauck je udeležencem dejal, da "smo vsi Nemčija" in s tem poslal sporočilo enotnosti po porastu islamofobije in džihadističnih terorističnih napadih v Parizu. "Mi vsi smo Nemčija - mi demokrati z različnimi političnimi, kulturnimi in verskimi ozadji - mi, ki spoštujemo in potrebujemo drug drugega. Ne dajemo vam našega strahu. Vaše sovraštvo je za nas spodbuda," je dejal na shodu pred Brandenburškimi vrati.

Vsem muslimanom se je tudi zahvalil, ker so se distancirali od nasilja v imenu islama. "To je domoljubni, 'ja' v deželi, v kateri skupaj živimo, naši deželi," je dejal. Obenem je tudi pokritiziral "distanco med priseljenci in domačini, distanco tudi med priseljenci različnega rodu, ki se še vedno preredko presega".

"Ne bomo dovolili, da se naša vera zlorabi"
Govorci so drug za drugim spomnili na 17 smrtnih žrtev terorističnih napadov v Parizu preteklo sredo ter pozivali k verski strpnosti in enotnosti. "Ne bomo dovolili, da se naša vera zlorabi," je poudaril vodja Centralnega sveta muslimanov Aiman Mazyek.

K shodu proti islamofobiji so pozvali voditelji nemške muslimanske skupnosti, ki šteje približno štiri milijone ljudi. Poleg Gaucka se ga je udeležila kanclerka Angela Merkel s polovico ministrov - med drugim s podkanclerjem Sigmarjem Gabrielom ter zunanjim ministrom Frank-Walterjem Steinmeierjem, ter visoki predstavniki vseh parlamentarnih strank. Prišli so tudi francoski veleposlanik v Berlinu Philippe Etienne, predsednik bundestaga Norbert Lammert, predstavniki judovske skupnosti in krščanskih cerkva ter nekdanji nemški predsednik Christian Wulff, čigar besede iz leta 2010 "islam pripada Nemčiji", je Merklova citirala v ponedeljek.

Ob začetku shoda so se udeležili slovesnega polaganja vencev pred francoskim veleposlaništvom in prisluhnili verzom iz Korana z obsodbami ubijanja. Ob koncu so se po zgledu nedeljskih milijonskih demonstracij v Parizu v znak enotnosti prijeli pod roke in strnili vrste.

Pegida privablja množice, a njenih nasprotnikov je še več
Shod sicer ni bil namenjen le spominu na najhujše teroristične napade v Franciji v zadnjega pol stoletja, ampak so želeli z njim poslati tudi ostro sporočilo protiislamističnemu gibanju Pegida. Na že 12. shodu Pegide v ponedeljek v Dresdnu se je namreč zbralo rekordnih 25.000 ljudi. A še bolj množična udeležba je bila na protestih proti njej, saj se je v več nemških mestih zbralo skupaj več kot 100.000 ljudi. Predstavniki Pegide so po napadih v Parizu presodili, da ti potrjujejo njihovo tezo, da Evropi grozi nevarnost islamizacije.

Shod za strpnost v Berlinu