Kaj je Obama videl v Severni Koreji? In kaj so videli Severni Korejci? Foto: Reuters
Kaj je Obama videl v Severni Koreji? In kaj so videli Severni Korejci? Foto: Reuters
Barack Obama v DMZ-ju
Na opazovalni točki Ouellette pri vasici Panmundžon, kjer si Sever in Jug stojita najbližje, je Obama posebej pozdravil tudi južnokorejske vojake, ki služijo skupaj z ameriškimi. Foto: EPA
Obama med obema Korejama

Obama, ki je na tretjem obisku Južne Koreje, se je prvič podal v zloglasni DMZ - ostanek hladne vojne, ki kljub nazivu velja za najbolj oboroženo mejno območje na svetu. Ameriški predsednik se je v Panmundžonu podal na opazovalno točko, kjer je imel vpogled v Severno Korejo, skrivnostno državo, ki vznemirja mednarodno javnost s svojim jedrskim in raketnim programom.

Dogovor ogroža raketni preizkus
Potem ko se je v Pjongjang po smrti Kim Džong Ila na prestolu utrdil njegov mladi sin Kim Džon Un, je prišlo do preboja v pogajanjih, saj je Sever privolil v zamrznitev jedrskega programa in demontažo nekaterih objektov za bogatenje urana. V zameno bodo južni rojaki in zahodne države najbolj izolirano državo na svetu oskrbeli s prepotrebno hrano.

A nepredvidljivi Severni Korejci so pred tedni napovedali, da bodo aprila v čast 100. letnice rojstva velikega voditelja Kim Il Sunga preizkusili novo raketo dolgega dosega. Japonska je že napovedala, da bodo v primeru novega preleta njihove države posredovali s protiraketnimi sistemi. Izstrelitev rakete Taepodong II, ki ima doseg kar 6 tisoč km, je predvidena med 12 in 16. aprilom. Leta 2009 je bil Pjongjang zaradi preizkusa rakete kaznovan s sankcijami Združenih narodov.

V Severni Koreji so v nedeljo pripravili nacionalno spominsko slovesnost, s katero so obeležili stoti dan od smrti voditelja Kim Džong Ila, medtem ko je vsa država "ovita v žalovanje", so poročali državni mediji. "Vse ustanove, industrijski obrati, gradbišča, kmetije, šole, ulice, vasi in družine po državi žalujejo," poroča agencija KCNA. (spodnja vrstica v galeriji)
Kim Džong Il je umrl 17. decembra lani za posledicami srčne kapi v starosti 69 let. Nasledil ga je sin Kim Džong Un, ki je v poznih 20. letih.

Ostanek vojne izpred 60 let
Obama je ob obisku DMZ-ja še posebej pozdravil tam nastanjene ameriške vojake, ki jim je ob nagovoru dejal, da branijo "meje svobode". Demilitarizirano območje je posledica premirja leta 1953, s katerim se je končala korejska vojna med komunističnim severom in kapitalističnim jugom. Po triletni krvavi vojni, ki velja za najbolj vroč spopad celotne hladne vojne (1945-1989), se je Korejski polotok razdelil približno po 38. vzporedniku. Zdaj je DMZ dolg okoli 250 km in je v povprečju širok 4 km.

Seul bo v ponedeljek in torek gosti 2. svetovni vrh o jedrski varnosti, katerega se bo udeležilo okoli 50 držav, med njimi pa ne bo Severne Koreje, ki je že zagrozila, da bo vsako obravnano njihovega jedrskega programa razumela kot vojno grožnjo.




Obama med obema Korejama