HMS Westminster je obiskal Gibraltar. Foto: EPA
HMS Westminster je obiskal Gibraltar. Foto: EPA

Gibraltar je že dolgo trn v peti odnosov med Madridom in Londonom, nov spor pa je nastal zaradi umetnega grebena, ki ga je začela ob svoji obali graditi britanska enklava. Španski ribiči trdijo, da greben omejuje njihovo pravico do ribarjenja, Gibraltar pa zatrjuje, da bo greben omogočil razcvet morskega življenja.

V nedeljo se je spor še dodatno zaostril, potem ko so španski ribiči s svojimi ladjami in čolni protestno vpluli v vode Gibraltarja.

Španija se je na postavitev grebena odzvala s poostritvijo kontrol na meji z Gibraltarjem, uradno zaradi zaostrovanja boja proti tihotapljenju. Poostren nadzor je povzročil daljše zastoje, Španija pa je zagrozila tudi z uvedbo pristojbin za prestop meje. London je na drugi strani zagrozil, da bo poostren mejni nadzor postavil pred evropska sodišča, saj naj bi bil pretiran.

Evropska unija bo zaradi spora v Gibraltar poslala svoej opazovalce, ki bodo preverili, ali se na meji med Gibraltarjem in Španijo upoštevajo določila EU-ja. Napotitev opazovalcev je zahteval britanski premier David Cameron. O tem se je predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso govoril s španskim premierjem Marianom Rajoyem.

Britanci zasidrani tudi v Španiji
Britanska fregata se je v spremstvu dveh manjših ladij v Gibraltarju ustavila na poti na redne letne vojaške vaje skupaj z zavezniškimi silami v Sredozemskem morju. Nekateri ljudje v Španiji obisk vseeno vidijo kot provokacijo. Ena izmed britanskih vojaških ladij se je sicer zasidrala tudi v enem izmed španskih pristanišč.

Španija že nekaj časa zahteva nazaj britansko enklavo z okoli 30.000 prebivalci, ki jo je Britancem prepustila pred tremi stoletji.

Prvi med gibraltarskimi ministri Fabian Picardo je špansko vlado obtožil umetnega ustvarjanja spora, da bi preusmerila pozornost z obtožb o korupciji, s katerimi se sooča vladajoča ljudska stranka. Po njegovih besedah je gradnja umetnega grebena v morju nujna, da bi ohranili podvodno življenje, ki je ogroženo zaradi čezmernega ribarjenja.