Belgijski premier je napovedal močnejšo navzočnost vojske in policije v glavnem mestu. Foto: EPA
Belgijski premier je napovedal močnejšo navzočnost vojske in policije v glavnem mestu. Foto: EPA
false
Francoska policija prosi za pomoč pri identifikaciji enega izmed napadalcev, ki je umrl v napadu. Foto: EPA
Oblasti v Bruslju so prebivalcem svetovale, naj se izogibajo javnim dogodkom. Foto: Reuters
false
Francoski obrambni minister je dejal, da bodo francoska bojna letala od ponedeljka napade na položaje t. i. Islamske države v Siriji izvajala tudi z letalonosilke Charles de Gaulle, ki je v vzhodnem Sredozemlju. Foto: Reuters
V Bruslju še naprej napeto
V Bruslju še naprej najvišja stopnja nevarnosti

Belgijska policija je sprožila več operacij, povezanih s teroristično grožnjo, ki preti Bruslju, je z povedal neimenovan tiskovni predstavnik policije. Nemška tiskovna agencija dpa je poročala o policijski operaciji v središču Bruslja. Tiskovni predstavnik policije je medije pozval, naj neposredno ne omenjajo trenutnih akcij policije ali recimo prizorišč operacije.

Podzemna železnica, šole in univerze bodo zaprte. Drugje po državi je stopnja nevarnosti nižja. Bruslju naj bi grozila "resna in neposredna" grožnja koordiniranih in večkratnih napadov, je dejal belgijski premier Charles Michel, poroča Reuters. Kot je dejal, se bojijo podobnih napadov, kot so bili tisti v Parizu. V preostanku države velja malce nižja stopnja nevarnosti, in sicer 3. na lestvici od 1 do 4.

Morebitne tarče so trgovski centri, trgovine in javni prevoz, je dejal premier, ki je napovedal močnejšo navzočnost policije in vojske v glavnem mestu.

DOMNEVNI PARIŠKI NAPADALCI:

* domnevni snovalec napadov Abdelhamid Abaaoud (mrtev);
*samomorilski napadalci ob stadionu Stade de France:
- Bilal Hadfi (mrtev),
- Ahmad Al Mohammed (mrtev),
- tretji napadalec neidentificiran;
* napadalci na bare in restavracije:
- Salah Abdeslam (pobegnil),
- Brahim Abdeslam (mrtev);
* napadalci na Bataclan:
- Omar Ismail Mostefai (mrtev),
- Samy Amimour (mrtev),
- neidentificirani napadalec (mrtev).


Lov za osumljenci

Belgijska policija v Bruslju je medtem v lovu za več osumljenci za napade v Parizu, med katerimi je tudi 26-letni Salah Abdeslam, ki naj bi bil oborožen z razstrelivom.

Kot poroča ameriška televizija ABC News, naj bi se Salah želel vrniti v Sirijo, trenutno pa naj bi bil še vedno v Belgiji. To je omenjenemu mediju povedal Abdeslamov brat Mohamed, ki se sklicuje na skupne prijatelje, s katerimi je Abdeslam v stiku po Skypu.

Med okoli desetimi iskanimi naj bi bil tudi osumljeni C. F. povezan s sicer ubitim zloglasnim Džihadistom Johnom, ki je imel svojo mrežo v Evropi razpredeno od Velike Britanije do Bruslja.

Francoska policija je medtem objavila fotografija enega izmed pariških napadalcev, ki je v napadu umrl. Ker o njem nima informacij, javnost prosi za pomoč.

Aretirali Britance na humanitarni poti
Belgijska policija je okoli pol ure vožnje od Bruslja medtem aretirala šest Britancev pakistanskega rodu, ki se se vozili v treh vozilih zdravstvene službe z britanskimi registrskimi tablicami. Policiste so spremljali oklepni tovornjaki.

Britance so po aretaciji odpeljali na zaslišanje in jim vzeli prstne odtise. Policija ni našla nobenega orožja, našla pa je "obleko, hrano in denar". "Aretirani so, kot kaže, del humanitarnega konvoja na poti v Turčijo, kar pomeni, da niso teroristična grožnja," je dejal policijski poveljnik, poroča rt.com.

Vozniki avtobusov ne želijo delati
Sicer pa so ulice Bruslja že drugi dan prazne, saj so oblasti prebivalcem odsvetovale zadrževanje na javnih krajih, kjer je veliko ljudi. Še vedno ne deluje podzemna železnica, odpovedali so nogometno tekmo in koncerte. Kot poroča Telegraph, vozniki mestnih avtobusov ne želijo delati zaradi grožnje pred morebitnim novim napadom. Po ulicah hodijo mešane skupine vojske in policije, na strehah in balkonih zgradb v središču mesta so v pripravljenosti ostrostrelci.

Belgijski državni tožilec je po poročanju britanskega BBC-ja sporočil, da bodo danes popoldne izdelali novo oceno varnosti po vsej državi. V tem času bo v prestolnici veljala najvišja, četrta stopnja nevarnosti.

Kemično-biološka nevarnost?
Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je medtem dejal, da je po pariških napadih napad s kemičnim ali biološkim orožjem "eno izmed mogočih tveganj", s katerim se sooča Francija. Ob tem je dejal, da so oblasti sprejele vse mogoče varnostne ukrepe, da bi se takemu scenariju izognili. Oblasti sicer ničesar ne izključujejo, je dejal minister, vendarle pa bi bila uporaba kemičnega orožja po njegovem mnenju "zelo zapletena", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da obstaja tveganje zaradi napada s kemičnim ali biološkim orožjem, je v četrtek sicer omenil že francoski premier Manuel Valls.

Francoska vlada je v soboto izdala dovoljenje vojaškim lekarnam, da pred začetkom konference ZN-a o podnebnih spremembah, ki se bo 30. novembra začela v Parizu, za primer napada s kemičnim orožjem službam civilne zaščite v Franciji razdelijo protistrup, še poroča AFP.

Lažno obvestilo o bombi na letalu
Letalo turške letalske družbe Turkish Airlines z 256 ljudmi na krovu na poti iz New Yorka v Carigrad je bilo zaradi bombne grožnje preusmerjeno v Kanado. Pristalo je na letališču v Halifaxu, letalo in prtljago pa so nato preiskali s policijskimi psi.

To je bila že tretja grožnja z bombo na letalu po terorističnih napadih v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi. Pretekli teden sta bili zaradi grožnje z bombo preusmerjeni dve letali francoske letalske družbe Air France na poletu iz ZDA v Pariz. Letali sta varno pristali v Halifaxu oz. Salt Lake Cityju, bomb pa niso našli.

V Bruslju še naprej napeto
V Bruslju še naprej najvišja stopnja nevarnosti