Ceausescu je Romuniji vladal od leta 1965 do leta 1989. Foto: Reuters
Ceausescu je Romuniji vladal od leta 1965 do leta 1989. Foto: Reuters

Z izkopom posmrtnih ostankov se želijo oblasti prepričati in razbliniti dvome o tem, ali je na pokopališču Gencea v prestolnici resnično pokopan Ceausescu, ki je bil skupaj z ženo Eleno usmrčen 25. decembra leta 1989, potem ko ga je po skoraj 25 letih vladavine s trdo roko z oblasti odnesla ljudska revolucija, ki je naznanila dokončen padec komunizma v Vzhodni Evropi.

Ko sta zakonca Ceausescu takrat spoznala, da nič več ne more zaustaviti množičnih protestov, sta v naglici zapustila Bukarešto in poskušala pobegniti, vendar so ju ujeli in jima sodili po hitrem postopku pred vojaškim sodiščem.

Smrtno kazen je v vojaškem oporišču pri mestu Targovište izvršil strelski vod in kmalu zatem sta bila pokopana brez kakršnih koli ceremonij. To je pri nekaterih vzbudilo dvom, da grob v Bukarešti resnično vsebuje posmrtne ostanke diktatorja in njegove žene.

Na končno resnico bo treba počakati
Izkop posmrtnih ostankov in preizkus z analizo DNK-ja sta zahtevala edini še živeči sin Valentin in mož pokojne hčerke Mircea Oprean, ki je po odkritju prestreljenih oblačil še bolj prepričan, da gre za grob pokojnega diktatorja, vendar se hoče popolnoma prepričati in bo na dokončno potrditev počakal do analize DNK-ja, ki naj bi trajala nekaj mesecev.

Da so v grobu resnično posmrtni ostanki Ceausescuja, pa ne dvomi Gelu Voican-Voiculesc, nekdanji član prve postkomunistične vlade, ki je leta 1989 prisostvoval pogrebu. Prepričan je, da bodo testi dokazali njegov prav, nato pa pričakuje opravičilo vseh tistih, ki so si dolga leta izmišljevali različne obtožbe.