Svet

Poudarki

  • Pahor se bo še naprej zavzemal za sprejem kakšnega zapornika iz Guantanama
  • Povabilo Bidnu na obisk v Slovenijo
  • Geithner nam je zaželel uspeh s pokojninsko reformo
Barack Obama in Borut Pahor
Obama in Pahor na srečanju v Beli hiši. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Joe Biden
Pahor se je na obisk v ZDA odpravil kot gost podpredsednika Bidna. Foto: Reuters
Tim Geithner in Borut Pahor
Geithner in Pahor sta največ časa namenila gospodarskim temam. Foto: www.kpv.gov.si
Samuel Žbogar
Tekst, ki ga je zunanji minister Žbogar pred težko pričakovanim srečanjem Pahorja z Obamo, objavil na svojem Twitter profilu. Foto: MMC RTV SLO
...in tekst, ki ga je Žbogar na Twitterju objavil po srečanju. Foto: MMC RTVSLO
VIDEO
Pahor obiskal Belo hišo

Dodaj v

Foto: Pahor segel Baracku Obami v roko

Biden: Slovenija prevzela vodilno vlogo v regiji
9. februar 2011 ob 07:31,
zadnji poseg: 9. februar 2011 ob 23:07
Washington - MMC RTV SLO, STA

Borut Pahor je doživel vrhunec svojega obiska v ZDA - v Beli hiši se je srečal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Govorila sta tudi o Guantanamu.

Obama se je za pol ure pridružil pogovorom slovenskega premierja z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom, ki je bil tudi Pahorjev gostitelj.

Sogovorniki tudi o Guantanamu
Dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik je povedala, da so se v Beli hiši pogovarjali o Zahodnem Balkanu in težavah v Evropski uniji ter o vprašanju zapiranja zapora za teroristične osumljence v Guantanamu, ki je pred tedni dvignilo veliko prahu zaradi razkritij spletne strani WikiLeaks.

Spomnimo, WikiLeaks je razkril ameriško diplomatsko depešo, po kateri naj bi Slovenija ponujala sprejetje zapornika iz Guantanama v zameno za 20-minutno srečanje Pahorja z Obamo. V zvezi s tem je Pahor ponovil, da se bo še naprej zavzemal, da bi Slovenija sprejela kakšnega zapornika iz Guantanama.

"Mislim, da je to 'fer' od držav, ki so zahtevale zaprtje Guantanama," je dejal Pahor.

Vodilni v regiji
Biden je pogovore s Pahorjem označil za zelo dobre in dejal, da je Slovenija prevzela vodilno vlogo v regiji. Pahor je ameriškega podpredsednika povabil na obisk v Slovenijo.

Pogovori v Beli hiši so bili namenjeni tako krepitvi dvostranskih odnosov in strateškega dialoga med državama o mednarodnih vprašanjih kot tudi krepitvi gospodarskega ter političnega sodelovanja. Po besedah Jeseničnikove sta obe strani obisk ocenili kot zelo dober.

Geithner pohvalil slovenske ukrepe in poglede
Pred tem se je Pahor s finančnim ministrom Francom Križaničem nenapovedano srečal z ameriškim finančnim ministrom Timom Geithnerjem, saj se je ta šele ponoči vrnil z delovne poti v Braziliji, kjer se pripravlja obisk Obame.

V konstruktivnem enournem pogovoru sta bili poglavitni temi okrevanje Evropske unije po svetovni gospodarski krizi in primerjava z razmerami v ZDA, so sporočili iz premierjevega urada.

Geithner je prepričan, da se ameriško gospodarstvo krepi, vendar počasneje, kot bi si želeli, ter da bodo ZDA morale izpeljati še številne precej težke ukrepe, da bodo tudi dolgoročno ujele bliskovit razvoj BRIC-držav (Brazilije, Rusije, Indije in Kitajske). Ameriški finančni minister je bil pozitiven do okrevanja evropskih trgov, predvsem držav znotraj EU-ja, ki bodo zmogle slediti nemškemu razvoju. Ob tem je finančni sekretar dejal, da tudi Slovenija spada med te države.

Geithner pozitivno ocenil slovenske ukrepe
Pahor in Križanič sta Geithnerju predstavila slovenske ukrepe za povečanje konkurenčnosti in slovenske poglede na trajnostni mehanizem EU-ja za izhod iz krize, kar je sam pohvalno ocenil ter zaželel uspeh pri pokojninski reformi, ki je tudi po njegovem mnenju nujno potrebna za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Pahor in Geithner sta govorila tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu in se strinjala, da lahko poslabšanje razmer v regiji negativno vpliva na svetovne trge, predvsem pa se to lahko odraža v dvigu cene nafte. Finančnega sekretarja je tudi zelo zanimala ocena stabilnosti slovenskih finančnih institucij, ki lahko po njegovem mnenju igrajo pomembno vlogo na finančnih trgih srednje in jugovzhodne Evrope.

Kulturni praznik praznoval na veleposlaništvu
Pahor je obisk v ZDA, na katerem ga poleg finančnega ministra spremlja še zunanji minister Samuel Žbogar, začel v ponedeljek, ko se je srečal z demokratskima senatorjema slovenskega rodu Tomom Harkinom iz Iowe in Amy Klobuchar iz Minnesote. V torek je imel na programu srečanje z ameriškimi poslovneži, nato je predaval o odnosih med ZDA in EU-jem na univerzi John Hopkins in obiskal pokopališče Arlington s tradicionalnim polaganjem venca pred grob neznanemu junaku. Prav tako se je srečal z namestnikom ameriške državne sekretarke Jamesom Steinbergom in imel nagovor ob sprejemu na slovenskem veleposlaništvu ob kulturnem prazniku.

Žbogar v četrtek z Banom
Žbogar se bo v četrtek odpravil v New York, kjer se bo udeležil odprtja razprave v Varnostnem svetu Združenih narodov na temo vzdrževanja mednarodnega miru in varnosti. Sešel se bo tudi z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom, s katerim bosta govorila o aktualnih mednarodnih vprašanjih. Žbogar bo imel več srečanj tudi s kolegi iz drugih držav, ki se bodo prav tako udeležili razprave v VS-ju. V četrtek naj bi se sešel s stalnimi predstavniki članic Arabske lige, Organizacije islamske konference, Karibske skupnosti (Caricom) ter z brazilskim kolegom Antoniom Patriotom. Posebno dvostransko srečanje bo imel tudi z izvršnim direktorjem Unicefa Anthonyjem Lakom.

Ministrstvo za zunanje zadeve je ob tem sporočilo, da se bo Žbogar s sogovorniki pogovarjal o kriznih žariščih, o položaju na Bližnjem vzhodu, razmerah v Afganistanu in Sudanu, uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja, o odzivanju na podnebne spremembe, razvojni pomoči, dejavni skrbi za otroke in druge ranljive skupine prebivalstva ter o sodelovanju v mirovnih operacijah ZN-a. Slovenija se poteguje za nov dveletni mandat nestalne članice Varnostnega sveta v letih 2012/2013.

A. P. J., G. V.
Borut Pahor in Joe Biden
Borut Pahor in Joe Biden
Borut Pahor in Joe Biden
Borut Pahor in Joe Biden
Prijavi napako
Komentarji
Janko1973
# 09.02.2011 ob 07:42
Borut je dočakal svoj sanjski trenutek, sedaj pa domov pa v objem mami, davkoplačevalci bomo pa še naprej prispevali denar za nepotrebne stroške našega vladarja.
Ribiič
# 09.02.2011 ob 07:33
No to bo pa lepa fotografija, pa je Borat dosegel svoje!
kazam
# 09.02.2011 ob 07:53
Tole prisiljeno smehljanje, nas bo prekleto drago ...samo tega še ne vemo.

lp
Jožeine
# 09.02.2011 ob 07:44
Borat se ne zaveda tega, da ameriški vlagatelji niso nori in, da ne bodo vlagali v državo kjer moraš dat npr. Jankoviču toliko, seveda mora it posel zemljišč preko njegovih sinov, toliko še Zidarju da ti nekaj zgradi, pa potem še nekaj Golobiču da ti omogoči HT tehnologijo...
lipa
# 09.02.2011 ob 08:29
"Banana država, banana državljani, očitno si drug drugega boljšega niti ne zaslužimo...

Se popolnoma strinjam. Ce na volitvah ne znamo izvoliti boljsih politikov kot je Borat, si res ne zasluzimo..... Neumni politiki - neumen narod, ki naseda obljubam taksnih nesposobnih politikov.
drnovsek
# 09.02.2011 ob 07:54
Obama, če nam želiš pomagati, zapri tega kljukca v Guantanamo. Takoj ti lastnoročno postavim kip.
Zoro27
# 09.02.2011 ob 07:48
Borat, zapornike iz Guantanama si odpelji k sebi domov. Mi jih ne rabimo!
sipoj
# 09.02.2011 ob 08:16
Pahor rešuje svet. Ne more pa rešit domovine. Upam, da se bo domovina rešila njega. Barack, vzamemo 100 teroristov, če na Guantanamo zaprete Pahorja.
marhab
# 09.02.2011 ob 08:31
No sedaj pa bo, boste videli, bresposelnost bo do konca leta najmanjša
v EU. Minimalna plača bo 1000 EU, pokojnine ravno tako ne bo
pod 1000EU, skratka obisk bo svojo težo šele pokazal.
Celo Obama si bo vzel čas, in to celo nekaj minut, saj toliko
se vsak dan pogovarja s čistilko.
Kakkšna beda, jaz bi se v zemljo pogreznil.
lexani89
# 09.02.2011 ob 22:04
"Borut Pahor je doživel vrhunec svojega obiska v ZDA"

Pa mu je prišlo?
uros23
# 09.02.2011 ob 22:43


Upam, da je v redu :-)
Binder Dandet
# 09.02.2011 ob 16:04
@papiga:
Tudi ti ne znaš brati statistik. Nazadnje ko sem se vključil v to debato, si se umaknil. Trdil si, da se nadpovprečno dobro spopadamo s krizo. Realnost je drugačna. Sloveniji se podpovprečno spopada s krizo. Imeli smo večji padec kot povprečje in imamo nižjo rast kot je povprečje. Če želiš, ti dokažem s tabelami s tebi ljubega eurostata. Edino, kar je ta vlada naredila dobrega v zvezi s krizo, so raznorazne spodbude, s katerimi je omejevala večanje brezposelnosti. Ampak žal kriza še vedno traja in sedaj prihaja do izraza, da še zdaleč niso naredili dovolj. Še vedno se ukvarjamo (država) z bolniki, ki jih vodijo dobro povezani ljudje, namesto, da bi spodbujali zdrav del gospodarstva.nudili podporo zdravemu delu gospodarstva.
gregorsu
# 09.02.2011 ob 12:25
A ni točno to pisalo v depešah WikiLeaksa, ki jih je vlada odločno zanikala?
PLO
# 09.02.2011 ob 10:15
administratorji so potalali minuse na proti-ameriške komentarje, da nas ne bi kavboji slučajno uvrstili na os zla zaradi anti-amerikanizma :))
redplanet
# 09.02.2011 ob 09:02
Aha torej se vsi komentatorji tu strinjate, da je za Slovenijo najboljše če se popolnoma diplomatsko izoliramo in ne hodimo nikamor na srečanja?
Sevastjan666? Bo to najbolje? Nikakor in res nikakor pa ne smemo v tujini se predstavljat podjetjem, ki bi rada investirala pri nas?

Kakšna super ideja!
rdeči baron
# 09.02.2011 ob 08:34
V 20 minutah je rešil vesolno krizo in slovenijo.
Ma lepo vas prosim..
Pahor je vstopil, se nasmehnil v levo in desno...5 min.
Se rokoval z Obamo in se slikal.......10 minut,
Pomahal v pozdrav............5 minut.

Ne mi razlagat.... o koristnosti.

Obama ga je sprejel kot nekoga tam na avdijenci,....
R3d0X
# 09.02.2011 ob 23:18
Kaj pa Žbogar piše po twitterju o.O
Ne morš verjet, da nam vladajo taki imbecili. Saj je eden bolj zabit od tadruzga.
fur80
# 09.02.2011 ob 22:19
8 slika zmaga, to je to !!!!!!!! HAHAHAH. Pa meni so smešni ti starčki(politiki). Ma kurc tolko ko so pomembni tolko so ubogi. Slava jim. Borutu pa čestitam, je le prišo tja ko si je želo. Visoke cilje more met človek, pa če je le za 5 minut.
GHost14
# 09.02.2011 ob 22:08
Nas bo iz bele hiše prišlo več kot nas bo vstopilo!?

Kaj žbogar računa na to da ga bo obama kresnu od zadej!? Sej bi mogu vedt da ne more zanosit... Ali pač?
domobrán
# 09.02.2011 ob 11:02
Gospod Obama, vse zapornike sprejmemo v zameno za Pahorja, Križaniča in Žbogarja!
redplanet
# 09.02.2011 ob 08:20
Socialniradikal:
1) vsi tu sodimo o drugih.
2) ali je mnenje neokusno ali ne, veš šele ko ga prebereš.
3) če se kdo ne strinja s tvojim mnenjem ne pomeni, da je avtomatično komunist.
4) pljuvanje na forumih čez državna srečanja ne naredi družbe bolj pluralne, ravno obratno.
pravi
# 09.02.2011 ob 23:21
Ok vsaka čast Pahorju za srečanje in dopolnitev zbirke slike z voditelji. Sam sem mel veliko stikov z Američani marsikje po Evropi in jih razen nekaj izjem ni vedlo kje je SLovenija. Nekateri so poznali Kopitarja, Rašota, Vujačiča, Udriha, kaj več pa ne. En Američan me je maja lani v Londonu vprašal če lahko uporabi Euro rail ticket v Bratislavi...to je realnost.
No Pahor naj ostane tam in gre živet na Bushev ranč, si vzame zraven KK in GG in tam naj gojijo pse in se majo fajn.
rowky
# 09.02.2011 ob 22:18
Kje je slika rokovanja? Narod bo jokal od sreče, ko to vidi =)
Ivo Lola
# 09.02.2011 ob 15:09
Papiga, govoriš kot papiga. Kaj pa mi, in veliko nas je, ki smo bili vedno proti SDS, NSI in SLS? Zdaj smo tudi SD in ostalim. Vse stranke so navaden gnoj in niti slučajno se ne mislim opredeljevati za katero od njih, še najmanj po tem, katero barvo nosijo.
O investiranju in gospodarski rasti pa tako ali tako čvekoajo le tisti, ki ničesar ne razumejo in oni, ki to čvekajo po službeni dolžnosti, čeprav v to ne verjamejo - podobno, kot duhovniki.
Janko1973
# 09.02.2011 ob 12:25
Kaj? Komsomolec, halo! A se slišimo? Se mi zdi, da nekaj linije nagajajo...
Tomaks
# 09.02.2011 ob 10:21
RedPlanet si se vprašal zakaj ljudje pljuvajo po današnji vladi. ZAto ker nam vlada iz dneva v dan pljuva v skledo. Kapiš?
Hanzy23
# 10.02.2011 ob 05:49
Kr slabo mi je ratal... Prekleta Pahorjeva samovšečna faca mi požene hrano vn iz želodca...
kinolog
# 10.02.2011 ob 02:05
Koliko zapornikov za teh pet minut????????
KnezVladimir
# 10.02.2011 ob 01:42
Ko Obama zaigra na orglice, Pahor pleše
Bubbles
# 09.02.2011 ob 22:19
Sorry, ampak ne morem se zadržat.....

BWAHAHAHAHAHAHAHA,,,,,,,,,,,
svetovljan
# 09.02.2011 ob 21:52
Kaj gasilske slike pa ni?
cvetkoz
# 09.02.2011 ob 20:53
komsomolec
ubogi revček mentalni. Pa saj ga ja menda ne jemljete resno. Saj na tem forumu pa ja vsakdo lahko piše, kar hoče, razen mene, če kakšno rečem čez takšne, kot je on, me izbrišete.
parsival
# 09.02.2011 ob 20:33
Kakšno grdo slovengleščino pa si je na twitterju umislil Žbogar... Te vlade že brez tega nihče ne razume.
xena
# 09.02.2011 ob 18:51
Žbogar je vse v redu v glavi?

Meni se ne zdi !
bsr
# 09.02.2011 ob 17:33
@papiga: kje živiš? ali ne veš, da najtežje dobijo službo ljudje z sedmo stopnjo izobrazbe ali več? Predvsem pa se ne obešaj na statistike!
Binder Dandet
# 09.02.2011 ob 15:58
Žbogarju bi mogli prepovedat uporabljat Twitter. Ka za eno bedarijo je to skracal skupi?
Igor 34
# 09.02.2011 ob 08:05
pa kaj bo on govoril o Guantanamu lepo vas prosim no... kaj je šel sploh tja? a majo v bossovih štacunah razprodajo??
gushtr
# 10.02.2011 ob 09:08
Glede na veličino dogodka predlagam, da Boratu pripravimo sprejem na Brniku...
Beara
# 10.02.2011 ob 08:05
Zdaj si pa cel let ne bo svoje desne rokice umil.
andz
# 09.02.2011 ob 22:34
Včasih mi je žal ,da nimamo malo več dobrih komedijantov , ker bi imeli samo v tej novici materila za nslednjih par let norčevanja :D
dejkos
# 09.02.2011 ob 22:05
Lahko kdo pove, zakaj je tokrat vzel naš premier s seboj fotografa od STA. Je to ustaljena praksa?

Glej spodnji del tega članka:
http://www.politikis.si/?p=15171
finitoto
# 09.02.2011 ob 21:19
V času hude brezposelnosti je neumestno potovanje več ministrov preko luže, za davkoplačevalski denar. Koristi od tega obiska ne bo, stroški pač.
Gospod Žbogar -pišite slovensko, odgovorni ste pred zakonom in ustavo.
Misko1990
# 09.02.2011 ob 20:15
Podobno kot Žbogar, sem se počutil tudi sam in sicer pred nekaj leti, ko sem dobil avtogram od Jureta Koširja.
redplanet
# 09.02.2011 ob 09:39
boomerang: ne, meni je kul, da se moja država vključuje v svetovna srečanja. Meni je kul, da naša diplomacija opravlja svoje delo. Meni je kul, da državniki hodijo v tujino in delajo reklamo za našo državo. Meni je kul, da se Slovenija udejstvuje v svetovni politiki. Meni je kul, da smo sposobni se srečat s predsednikom največjega gospodarstva na svetu. To mi je kul.

Kar mi ni kul je pa to, da 30 duševnih bolnikov na teh komentarjih bluzi o tem kako je to srečanje grozno in oh in sploh. Ko bo na ablasti pa njihov človek, bo pa isti dogodek povzdigovan v nebo kot božanski dosežek slovenske diplomacije in prelomni trenutek v slovenskem gospodarstvu. Tako preklemano prozorni ste, da me spreleti, ko pomislim, da se tega sami ne zavedate.
jakob
# 09.02.2011 ob 09:21
Očitno je depeša v Wikileaksu resnična, upam pa v primeru da bo Slovenija sprejela zapornike iz Guantanama, da bo ta oseba prvo obračunala z sorodniki naših vrlih politikov. Očitno se ne zavedajo koliko jeze nastane v teh ljudeh po vseh mučenjih takih ali drugačnih, koliko travm ostane v teh ljudeh. Žal moram priznati, da smo čedalje večje copate drugih dežel. V času Jugoslavije si z nami ni upal nobeden tako pometati.
royayers
# 09.02.2011 ob 07:54
Zopet komentiranje na nivoju kuhanega krompirja. Pa kako vam ni nerodno vsak dan tukaj kazat svojo neumnosti in žlehtnobo? Banana država, banana državljani, očitno si drug drugega boljšega niti ne zaslužimo...
nemoremsespomnit
# 10.02.2011 ob 09:42
@večina "komentatorjev"

Dajte me razsvetlit:

A pišete komentarje ker želite nekaj komentirat, ali pač kar tako, da se vaš nick pojavi na ekranu?
A kdaj preberete napisane besede, preden kliknete na "oddaj komentar"? A obstaja kakšno interno tekmovanje, kdo bo s svojimi pripombami dobil naziv "pljuvač dneva", "smetar teme" ali kaj podobnega? Ste že slišali, da obstajajo tudi razni otroški forumi?

Dajte, vsi, ki se prepoznate v teh besedah skočite sedaj v zrak in potrdite moje domneve o višini vašega IQ...
necromncr
# 10.02.2011 ob 08:57
Hvala. Kako se odjavim iz Slovenije?
xena
# 10.02.2011 ob 01:02
saj je Bučar sam povedal, da gre za povzpetnike brez morale.

Pa kaj potem, če gre država v k..., važno je bedno in idiotsko tekmovanje kmetavzarjev, kdo se bo slikal z Obamo in kdo ima več denarja.
Fuj
valiant
# 10.02.2011 ob 00:50
Kot bi petletnik srečal dedka mraza - in njegov triletni bratec.
Kazalo